Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete och ungdomar är receptet inför framtiden

Efter att i flera år ha lyckats underhålla en stor publik med bland annat den populära Allsång på bruket går Frövi Kulturförening i dag på knäna. – Vi skulle behöva få in fler som är intresserade av att jobba med det här, säger Conny Tiderman, ordförande i föreningen.

Annons
Frövi Kulturförening. Marianne Liljeholt, Conny Tiderman och Kristina Carlsson är tre av de som engagerar sig i att försöka fylla pappersbruksmuseets lokaler. Foto: Kerstin Schönström

Med en idé om att bättre utnyttja Pappersbruksmuseets lokaler, arkiv och scener till kulturella evenemang startades Frövi Kulturförening för sju år sedan.

– Jag tog initiativet till föreningen vars målsättning var en arrangörsförening, säger Conny Tiderman som på den tiden var museichef på pappersbruksmuseet.

Uppgiften som föreningen tog på sig var att arrangera olika kulturella evenemang såsom konserter, föreläsningar, allsång, studiecirklar och teater i pappersbruksmuseets lokaler.

– Tanken var att det här skulle bli en kulturell mötesplats.

Inledningsvis fanns det ett driv i föreningen som till exempel lyckades locka runt 200 personer till allsången en gång i månaden under flera år. Men med tiden har det tynat ut och i år har man endast haft ett 50-tal besökare på allsången som därmed har gått minus ekonomiskt.

– Vi är en handfull som engagerar oss i föreningen numera, säger Conny som själv har en förklaring till utvecklingen.

– Det är så mycket annat som lockar i samhället nu och med den tekniska utvecklingen blir vi mer och mer passiviserade.

Men än så länge är det en handfull styrelseledamöter som inte är beredda att lägga skorna på hyllan.

– Jag tror att vi måste ha ett bredare samarbete för att orka ro i land satsningarna, säger Conny som har förslag på hur man ska ta sig an framtiden.

– Vi måste utveckla samarbetet med andra ideella föreningar, Positiva Frövi och hembygdsföreningen till exempel. De har också svårt att få ihop folk till styrelser.

Tidigare har kulturföreningen haft samarbeten med bland annat Länsteatern i Örebro och på det sättet kunnat erbjuda teaterföreställningar i pappersbruket. I vintras deltog man för första gången även i Vinterspår vilket slog väl ut.

– Vi behöver få in ungdomar med nya och fräscha idéer, säger Conny vars egen son tagit över som museichef på pappersbruksmuseet.

– Han har många nya tankar och det ska jag inte stå i vägen för, det behövs en nytändning, säger Conny.

Trots att årets allsång kostat mer än det smakat så har föreningen en stabil ekonomi.

– Jag har en stark förhoppning om att Frövis kulturförening ska kunna fortsätta med allsången även i framtiden. Men det måste utvärderas, vi kan inte fortsätta att gå med minus, säger Conny och tillägger:

– Folk är mer än välkomna med synpunkter på vad vi kan göra, vare sig man vill engagera sig i dem eller inte.

Säsongens sista. Veteranerna från Arboga var både konferencierer och husband på onsdagens Allsång på Bruket.

Mer läsning

Annons