Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete tar bort oljeberoende

Kommunala Linde Energi AB utökar det industriella samarbetet med plasttillverkaren Por-Pac AB. Linde Energi investerar i en ny panna som ska leverera processånga till grannföretaget.

Annons
Steg två. Linde Energi AB:S vd Anders Anté och fjärrvärmechef Håkan Ohlsson skrev härom dagen på ett utvidgat industriellt samarbete mellan energibolaget och den intilliggande plasttillverkningsindustrin Por-Pac AB.Foto: Michael Landberg

Därmed byggs ytterligare oljeberoende bort. Förra året inleddes den första fasen av samarbetet med att ansluta Por-Pac till Linde Energis fjärrvärme. Det handlade både om lokaluppvärmning och förvärmning av processvatten. Det minskade plastföretagets oljeförbrukning med cirka 200 års-kubikmeter.

Den nya pannan kommer inte helt att eliminera oljeberoendet, men minska det markant. För två år sedan förbrukade plastföretaget 1350 kubikmeter olja. 

– Vi bygger en ny panncentral med en högspänningspanna på tio MegaWatt för ångproduktion. Den ska tas i drift senast vid årsskiftet, säger fjärrvärmechef Håkan Ohlsson.

Elpannor har en miljöfunktion att fylla för att ta vara på tidvisa överskott från vind och vattenkraft.

Elpannan tillsammans ned ny panncentral på Hagaberg, som håller på att byggas, innebär en investering på cirka 23 miljoner kronor i år för Linde Energi.

Det medför också att Linde Energi halverar dagens oljebehov för fjärrvärmen från dagens cirka 4 procent till 2 av den totala energiproduktionen.

– Det här är en god investering som ger bra avkastning snabbt för båda parter, säger Anders Anté, vd på Linde Energi, och syftar på affären med Por-Pac.

Skulle behovet från grannföretaget minska kan energiproduktionen gå in i fjärrvärmesystemet.

Energibolagets risktagande är mycket litet och borta efter ett år enligt Anders Anté.

– Vi förbättrar lönsamheten och minimerar oljeberoendet, konstaterar Por-Pacs vd Peter Qvarnström.

Mer läsning

Annons