Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång och gitarrspel självklart i vardagen

Musiken är hans liv och morfar den stora inspirationskällan. Tobias Jäderqvist har fjärilar i magen innan han äntrar scenen, men älskar ändå att stå där.

Annons
Ung talang. Tobias Jäderqvist 17-år och från Lindesberg hoppas kunna jobba med musik på något sätt i framtiden. Även om det inte blir som artist ser han många möjligheter.

Överraskningen var stor när beskedet nådde Tobias att han utsetts till kulturstipendiat inom Lions club distrikt 101B, en organisation bestående av 49 klubbar i Närke, Västmanland och Åmål.

– Det är en kommitté som gör valet och utgångspunkten är att satsa på en ungdom som har framtiden för sig. Det har verkligen Tobias Jäderqvist, säger distriktsguvernör Agneta Andersson, Lions club Lindesberg/Kristina.

Under helgen har Tobias fått ta emot utmärkelsen.

– Roligt. Något att vara stolt över och en push i rätt riktning, säger Tobias.

För honom är musiken en självklar del av vardagen och livet. Han kommer från en musikalisk familj och föreslog själv redan i lågstadiet att få börja spela gitarr.

– Vi fick testa i andra klass, men mina föräldrar avrådde. De trodde att jag skulle sluta. Ett tag senare satt jag hemma hos morfar och klinkade på pianot. Han såg något, att jag gillade vad jag höll på med. Morfar ställde ultimatum till mina föräldrar. Antingen betalade de eller han mina gitarrlektioner.

Sedan fjärde klass har Tobias spelat. När han på högstadiet såg de äldre elevernas musikteater tändes ytterligare en låga.

– Jag blev så imponerad och kände direkt att det där vill jag också göra. Självklart sökte jag till estetprogrammet här i Linde.

Mycket tid ägnas musiken. Förutom det egna pluggandet hemma är det många timmars praktiska övningar i skolan tillsammans med teoretiska lektioner. Tobias spelar gitarr individuellt men även i grupp, han ingår i en ensemble och sjunger i kör.

– Musik är ett sätt att förmedla känlsor, som konstnären gör genom att skapa en tavla. Man skickar iväg något till en mottagare.

Han lyssnar på allt, är nyfiken och lyhörd. Hör han en bra låt finns viljan där direkt att själv försöka spela den.

– Jag plankar, men så vill jag göra om, ändra takt, stil.

Exprimentlustan för Tobias framåt. Vad som är roligast med musik är svårt att sätta fingret på. Den bara är där, men ska självklart låta bra.

– Att få leka med musiken tillsammans med kompisar är hur kul som helst. Allt börjar som ett brus och så helt plötsligt blir det något. Det är häftigt.

Svårast är att lära sig bemästra musiken. Vissa stycken eller delar av kan kännas omöjliga.

– Det finns alltid något att förbättra. Fullärd blir ingen någonsin. Och ska man komma någonstans måste man hålla på, jämt och mycket. Musik är inte som att lära sig cykla.

Nu följer morfar dottersonens utveckling.

– Han är petnoga, men det är bra. Morfar är min största förebild.

Tobias Jäderqvist

Namn: Tobias Jäderqvist.

Ålder: 17 år.

Studerar: Andra året på Lindeskolans estetiska program med inriktning musik.

Familj: Mamma och pappa samt storasyster Sandra.

Bor: I lägenhet i Lindesberg.

Aktuell: Har tilldelats 15 000 kronor i kulturstipendium av Lions club distrikt 101B. Stipendiet delas ut årligen till en talangfull ungdom för att uppmuntra till fortsatt utveckling.

Att bo i Lindesberg: – Är jag verkligen glad över. Även om jag vill flytta härifrån är Linde alltid en plats att komma tillbaka till. En fantastiskt vacker stad med många trevliga människor.

Att vara lillebror: – Syrran är sex år äldre och vet alltid bäst. (skratt) Så har det varit. Men nu befinner vi oss på ett neutralt plan och finns alltid för varandra.

Att stå på scenen: – Bland det mest fantastiska som finns.

Sport och idrott: – Något jag älskar och gärna ägnar mig åt. Spelar innebandy och tittar på lite av varje.

Böcker: – Inte min grej. Men hittar jag något bra blir det sträckläsning.

Att plugga: – Ett måste, inget nöje. Men ska man komma någonvart är det nödvändigt att ha bra betyg och det vill jag absolut.

Sociala medier: – Facebook är jag ute på varje dag i stort sett och använder även Instagram. Det är praktiskt. I övrigt föredrar jag att kontakta folk per telefon och träffa dem i verkligheten.

Mer läsning

Annons