Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scharnke var yngst men blev äldst

I måndags avtackades ledamöter som lämnar kommunfullmäktige. För Kurt Scharnke (C) var det inte första avtackningen. Han har varit politisk ”periodare” under senare år på flera uppdrag. Nu tillhörde han de äldsta aktiva i politiken, men för cirka 40 år sedan var han den yngste.

Annons
Njuter av promenader. Kurt Scharnke är ofta ute och går på promenad- och motionsslingan Lindesjön runt. Den är ett av hans politiska hjärtebarn. ARKIVBILD: GÖRAN KEMPE

För åtta år sedan tackade Kurt Scharnke för sig och lämnade fullmäktige 2002.

– Vi ville släppa in nya och yngre och hade flera lovande medlemmar som var beredda att jobba aktivt. Med bland annat småbarn och jobb, räckte inte tiden till för dem, säger Kurt Scharnke.

Därför var han tillbaka, bland annat som ersättare i kommunfullmäktige 2006 och två år senare som ordinarie.

Nu säger 71-åringen att det här var sista avtackningen. Hans politiska start skedde i Fellingsbro i inledningen av 1970-talet.

– Man kan vara med och påverka utan att sitta i fullmäktige eller kommunstyrelse, genom att finnas med i sitt parti och komma med idéer, säger Scharnke.

Det har han gjort flitigt under åren.

Några förslag som han gärna nämner är Lindesjön runt, medborgarförslag, medbestämmande för elever i skolorna och Sörlunda.

När Lindesjön runt diskuterades i kommunledningen i början av 2000-talet debatterades mer vem som var först med idén än om projektets utveckling.

Kurt Scharnke hävdar fortfarande och bestämt att det var han.

– Vi var en av de första kommunerna i landet att införa medborgarförslag när den möjligheten gavs av lagstiftaren. Det kanske inte har gett så mycket, men det gäller att förslagen tas om hand på rätt sätt av tjänstemän och politiker, säger Kurt Scharnke.

Sörlunda vid Lindesjöns södra spets var en historia med mer eller mindre lustiga inslag runt år 2005 som fick stor publicitet. Det var bland annat förköp och rivningsbeslut från kommunledningen som dömde ut bostadshuset.

Sedan kom stadsarkitektkontorets experter och konstaterade att huset var i utmärkt skick och på inget sätt störde en framtida villabebyggelse. Huset styckades av och fick stå kvar. Kommunen tjänade pengar på att sälja det.

– Jag tyckte det var obegripligt att döma ut huset. Det är vackert om stamfastigheten ligger kvar i en ny kommande bebyggelse. Jag har aldrig fått så mycket positiv respons från lindesbergarna som när jag protesterade mot hur kommunen hanterade Sörlunda i början, säger Scharnke.

Mer läsning

Annons