Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD vill synas i fullmäktige

Trots avsaknaden av ett lokalt valprogram blev kommunvalet i Lindesberg en stor framgång för Sverigedemokraterna. Partiet tog ytterligare tre mandat och får nu fyra.

Annons
Sverigedemokraterna i fullmäktige. Thord Durnell, Sven-Ove och Inger Karlsson samt Magnus Ingwall tar Sverigedemokraternas platser i Lindesbergs kommunfullmäktige de närmaste fyra åren. Det är bara Thord som har erfarenhet av politiskt arbete sedan tidigare.

– Det känns bra att slippa vara ensam en till period, säger Thord Durnell. Nu måste vi försöka ta oss upp i talarstolen och debattera olika frågor.

Faktum är att Thord under de senaste fyra åren tillhört gruppen ledamöter som varit mest anonym. Han har aldrig gjort några inlägg i debatter.

– Jag har varit själv och det är inte så lätt när man som jag kommer in från gatan. Just det faktum att jag inte sagt något kanske är hemligheten med våra framgångar i valet, säger Thord och kostar på sig ett leende.

Tänker höras och synas

De nyvalda Sverigedemokraterna Magnus Ingwall, Sven-Ove och Inger Karlsson är helt nya i politiken.

De tycker det ska bli spännande att få vara med i den politiska debatten.

– Det är klart att vi måste höras och synas, säger Magnus. Vi kommer att ha gruppmöte före varje fullmäktigemöte. Och vi kommer att kasta ut krokar både åt höger och vänster. Vi är öppna för samarbete med alla partier.

Får platser i nämnder

Den gångna mandatperioden har SD inte haft några platser i nämnder och styrelser. Valframgången gör att Sverigedemokraterna kommer att få en annan insyn i fortsättningen. Partiet får en ordinarie plats vardera i kommunstyrelsen, kultur- och fritidsnämnden, barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden.

– Jag tar gärna vår plats i kommunstyrelsen, säger Magnus Ingwall.

Partiveteranen Thord hoppar gärna på kultur och fritid. Däremot har Sven-Ove och Inger Karlsson svårare att säga vad de är intresserade av för platser.

Får partistöd

– Vi har mycket att lära oss, säger Inger. Jag hoppas att Thord har en del att lära oss om hur arbetet fungerar. Jag förväntar mig att vi som parti ska kunna föra fram lite av vår politik. Äldrevård, skola och brottsbekämpning är några hjärtefrågor.

Valframgången gör att Nora-Lindesberg SD-avdelning inte behöver ha stöd av Örebrodistriktet som under den senaste perioden. Nu kommer föreningen att sköta sig själv i fortsättningen. SD kommer också att få partistöd, vilket ger större möjligheter att arbeta politiskt för de förtroendevalda.

– Jag hoppas vi kan vässa till oss, säger Magnus Ingwall. Även om vi inte blir vågmästare ska det bli intressant.

Mer läsning

Annons