Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelserirriterar i Frövi

Skadegörelser av olika slag, sabotage och anlagda bränder. Listan på brott i Frövi de senaste månaderna kan göras lång. Inga brott är uppklarade men Lindesbergspolisen har ett bra grepp om vilka ungdomar som rör sig i samhället på kvällar och nätter.

Annons
Krossade rutor. Många fönsterrutor vid stationen i Frövi har krossats under det senaste halvåret. Alla fönster har ännu inte bytts ut. Polisen misstänker att ungdomar ligger bakom skadegörelserna.  BILD: INGVAR SVENSSON

– En av de skadegörelser som skett vid järnvägsstationen, då flera glasrutor krossades, är jag säker på att vi kommer att klara upp, säger Lennart Andersson vid Lindesbergspolisen. Vi tror oss veta vilka gärningsmännen är. De har dock inte hörts än.

Järnvägsstationen är sedan cirka ett år ett tillhåll för en grupp ungdomar, både flickor och pojkar. Polisen misstänker att flera av de här ungdomarna ligger bakom en del av alla ouppklarade brott.

– Många av våra patruller har varit vid stationen och pratat med ungdomarna, säger Lennart Andersson. Så gott som alla i gruppen är identifierade.

Den ideella vaktpatrullen har också ögonen öppna och noterar vad som händer under nätterna. Positiva Frövi har på sin hemsida uppmanat föräldrar att göra en runda på kvällar och nätter för att kontrollera vad deras ungdomar gör.

– Det här är ett föräldraansvar, säger Cay Norén, ordförande i Positiva Frövi. Vi kan inte hindra ungdomarna från att vara ute. Men varför ska de slå sönder andras egendom? Det kan vi aldrig acceptera.

Flera privatpersoner har ringt till Cay Norén och klagat på de ungdomar som uppehåller sig vid stationen. Efter ett klagomål åkte han dit och skällde ut ungdomarna.

– Troligtvis är det så att flera av ungdomarna i gänget som håller till vid stationen varit delaktiga i en eller flera av de skadegörelser som skett, säger Norén. Jag har fått vissa signaler om att föräldrar till en del av de här ungdomarna nu tagit tag i det här. Stämmer det så är det bra.

Vid flera tillfällen, bland annat vid Prästryggen och skejtboardbanan, har bränder anlagts den senaste tiden. Det är mycket allvarligt anser både polisen och Positiva Frövi.

– Vi måste försöka få tag i dem som eldar, säger Lennart Andersson. Det börjar bli dags att höra en del av de ungdomar vi har under uppsikt.

Mer läsning

Annons