Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skållning på Hinseberg hade gått att förutse

I somras skållades en intagen på Hinseberg med hett vatten av två medintagna. Kriminalvårdens egen utredning kommer fram till att ledningen redan innan misshandeln var medveten om hotbilden mot kvinnan.

Annons

Utredningen som Kriminalvårdens säkerhetsinspektörer gjort pekar på flera brister i hanteringen av händelsen där en intagen på Hinseberg brännskadades.

Av utredningen framkommer det att man redan innan misshandeln hade kännedom om att kvinnan mottagit hot från andra medintagna.

Personalen hade dessutom vid flera tillfällen diskuterat situationen både med varandra och tillsammans med ledningen.

Som åtgärd blev personalen tillsagd att vara mer observanta och att öka närvaron på avdelningen. Detta kritiseras i utredningen då åtgärderna är ”generella och allmänt hållna”.

Utredningen riktar kritik mot att det tog lång tid innan sjuksköterskan anlände till platsen för misshandeln och att hon saknade akutväska.

På grund av detta och missar i kommunikationen tog det cirka en timme och 20 minuter från det att misshandeln upptäcktes till att ambulansen kom.

Den intagna fördes så småningom till brännskadeavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Utredningen föreslår ett antal åtgärdsbehov för anstalten. Däribland en bättre struktur när oroshärdar identifieras samt att sjukvården utrustas med en akutväska och att personal får öva på larmsituationer.

Mer läsning

Annons