Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan behöver få fler elever

Den ekonomiska prognosen för Lindeskolan pekar fortsatt på ett stort underskott i år, 4,7 miljoner kronor. Det ser också ut att bli ett underskott för interkommunala ersättningar på 2,5 miljoner kronor.

Annons

– Det är inget slöseri på Lindeskolan med pengar, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Arnold Bengtsson (S). Däremot har vi mer personal än budgeterat. Antalet lärare har inte minskat i samma takt som eleverna.

Som mest har Lindeskolan haft 1 370 elever. I dag har skolan drygt 1 000. Förvaltningschef Kaj Söder säger att elevantalet beräknas minska ytterligare ett par år.

Behöver fler elever

– Därför måste vi höja andelen av elever från vårt upptagningsområde som söker till Lindeskolan. Vi tycker nu se att trenden börjar vända. Vi har fler sökande till Lindeskolan inför hösten jämfört med i fjol.

Förr gick i stort sett alla gymnasieelever från Ljusnarsberg, Nora och Lindesbergs kommun på Lindeskolan.

Men på senare år har fler och fler valt gymnasieskola på annan ort, främst i Örebro.

– Närmare 80 procent av gymnasieeleverna i Nora väljer Örebro, säger Arnold Bengtsson.

Frövi är den ort i Lindesberg kommun som har flest gymnasieelever i Örebro, cirka 40 procent.

Viktiga enkätsvar

I slutet av vårterminen fick alla elever i årskurs 9 i Ljusnarsberg, Nora och Lindesberg besvara en enkät. Huvudfrågorna gällde hur eleverna tänker när de väljer skola och varför.

– Ungefär hälften tycker det är jätteviktigt att välja en linje som ger dem möjlighet att läsa vidare, säger Kaj Söder. Hälften vill gå en utbildning som ger dem jobb direkt. Hälften tycker det är viktigt att få arbeta i grupp medan andra hälften tycker det är viktigt att jobba individuellt.

Enkätsvaren är viktiga för Lindeskolan, som nu måste försöka bli bättre på att marknadsföra vad den är bra på.

Mer läsning

Annons