Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan måste spara 11 miljoner

Nästa år får skolan 11 miljoner mindre att röra sig med. Att lägga ner Ramshyttans och Rockhammars skola är en del av förslaget i sparpaketet.

Annons

 Med jämna mellanrum kommer byskolornas framtid upp till diskussion. Nu är det på tapeten igen. På torsdag kan det bli ett beslut.

Färre elever i gymnasieåldern och höga kostnader inom skola och förskola är grunden till att de ekonomiska ramarna minskas.

För att sänka kostnaderna i den här storleksordningen krävs kraftiga åtgärder. Att helt lägga ner de minsta skolorna i kommunen är en sådan åtgärd och sparar sammanlagt 1,25 miljoner kronor.

På Rockhammars skola beräknas antalet elever vara mellan 35 och 40 de närmaste sex åren. Dessa ryms i Fröviskolan. Dessutom är Rockhammars skola i behov av renovering, en kostnad man också slipper om den läggs ner. På Ramshyttans skola i Ramsberg är det bara 30 elever och de kan bussas till Storå.

En besparing på lokaler kan också göras genom att flytta in C13 och A28 på Stadsskogsskolan, detta är verksamheter för elever med särskilda behov.

I förslaget ingår också att avveckla gymnasieprogram där det är alltför få sökande. Det gäller industritekniska programmet, handelsprogrammet, samt bild och musikinriktningarna på estetiska programmet.

Kultur i skolan och i förskolan är en verksamhet utöver musiklektionerna som ger guldkant åt elever men som inte är nödvändig. Den föreslås att plockas bort. Utöver detta måste kulturskolan spara ytterligare 200 000 kronor.

En rad sparåtgärder gällande administration, fortbildning och rektorstjänster ligger också i förslaget.

Projektet Entreprenörskap i skolan upphör 2014 och där kan 200 000 kornor räknas hem. även drogsamornarens tjänst diskuteras.

Även bland de yngre barnen måste det stramas åt. 1,8 miljoner är nödvändigt att spara i förskolan. Dessutom kan barnomsorg nattetid, fritidsgårdar och medverkan i familjecentralen läggas ner eftersom de hör till sådant som är frivilligt för kommunen att driva.

Men det räcker inte med dessa 11 miljoner. Ramarna kommer att krympas ännu mer följande år. 4 miljoner ska tas 2015 och 9 miljoner året därpå.

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden möts på torsdag och då ska de ta ställning till förslaget som förvaltningschefen Kaj Söder tagit fram.

Mer läsning

Annons