Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan ska spara fem miljoner

Barnomsorgen på obekväm arbetstid, ”nattis”, ska ses över och ge en besparing på 1,2 miljoner. 800 000 kronor dras in på administrativa stödfunktioner och Lindeskolan får krympa kostymen med ytterligare tre miljoner.

Annons

Det beslutade barn- och utbildningsnämnden, bun, efter votering i torsdags.

Nya sparkravet stannar vid fem miljoner. Men det är under förutsättning att kommunstyrelsen verkligen beslutar att det räcker. Utgångsläget tidigare i budgetarbetet för 2012 var att bun skulle spara tio.

– De har ju aviserat fem nu, så nämnden utgick från det, säger vice ordförande Linda Andersson (S).

Besparingen på ”nattis” handlar om striktare regler. I dagsläget får ungefär 70 barn omsorg utanför kontorstid, och att omsorg fixas med kort varsel när föräldrar begär det har dragit upp kostnaderna.

Inte beredda ta bort helt

– Vi känner att omsorgen måste få finnas där den verkligen behövs, men tillämpningen behöver ses över, säger Andersson. Vi är inte beredda att ta bort den helt så som förvaltningen föreslog.

De fem miljonerna motsvarar tolv tjänster, varav cirka sju och en halv på Lindeskolans gymnasium. Hur många personer som i slutändan kan komma att beröras av detta nya sparpaket är dock oklart. En del räknar förvaltningen med att kunna lösa genom pensionsavgångar och vikariat som inte tillsätts.

– Den svårighet vi står inför är att det tar viss tid innan besparingar ger effekt och att det här betinget kom väldigt sent, säger förvaltningschef Kaj Söder. Det kan betyda att det blir en väldigt tuff höst 2012 för att få ihop ekvationen.

Lärare demonstrerade

Inför nämndmötet hade ett tjugotal lärare samlats till demonstration utanför kommunhuset. Frustrationen är stor över effekterna som neddragningarna inom skolan ger.

– Nu börjar tidigare besparingar märkas, och det är klart att personal reagerar när de känner att de gjort allt de kan för att hålla kostnaderna nere, säger Söder.

I de tidigare sparförslagen var skolorna i Ramsberg och Rockhammar hotade, men den tanken fick inte Socialdemokraterna gehör för.

Mer läsning

Annons