Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelever samlar in pengar till barnhem

På onsdag ska eleverna på stadsskogsskolan åter igen samla in pengar till barnhemmet Simbas Footprints Children’s Home i Tanzania.

Annons
Samlar in pengar till barnhem. Kristian Zetterlund och Oskar Holgersson från Stadsskogsskolans elevrådsstyrelse håller i insamlingen till Simbas Footprints tillsammans med de andra i elevrådet. Lärare Anne Pettersson är handledare till elevrådsstyrelsen.

För tredje gången anordnar Stadsskogsskolans elevråd en arbetsdag där alla elever på skolan hjälper till och samlar in pengar till organisationen Simbas Footprints. Under en dag utför eleverna arbetssysslor till ett värde av minst 100 kronor som de sedan samlar ihop och skänker till Simbas Footprints. Första året samlade eleverna in 40 000 kronor och i fjol 35 000 kronor. I år är målet att tjäna ännu mer pengar.

- Vi är färre elever i år men vi hoppas ändå att vi kan slå det, säger lärare Anne Pettersson, handledare för elevrådsstyrelsen.

Exempelvis kommer eleverna att arbeta med hushållssysslor hemma, praktisera på ett företag och sälja hembakat bröd på stan under onsdag nästa vecka.

- Jag ska antingen vara med pappa på jobbet eller klippa gräs och hänga tvätt hemma, säger Kristian Zetterlund, från elevrådsstyrelsen.

- Jag ska jobba med pappa i helgen istället och vara ledig på onsdag, säger Oskar Holgersson, elevrådsstyrelsen.

De insamlade pengarna används bland annat till barnens skolundervisning, mat, vatten och hygienprodukter, berättar Anne.

- Frida (grundaren) planerar även att köpa ett öde hus nära barnhemmet och renovera. Då kan de ha ett hus för flickorna och ett hus för pojkarna på barnhemmet, säger Kristian.

I mitten av september hälsade Frida Karlsson, grundare till Simbas Footprints och före detta elev på Stadsskogsskolan, på eleverna och berättade om Tanzania och barnhemmet.

- Det var intressant. Jag fick en ny syn på livet, säger Oskar.

- Man fick en insyn i hur barnen har det på barnhemmet. Efter det blev man mer nöjd med hur man har det själv och att man exempelvis faktiskt inte måste ha den nyaste mobiltelefonen, konstaterar Kristian.

Kommer Stadsskogsskolan fortsätta att samla in pengar till barnhemmet varje år?

- Det är elevrådet som driver detta. Så länge som det finns ett engagemang kommer vi fortsätta att samla in pengar till Simbas Footprints, säger Anne.

Simbas Footprints

Frida Karlsson från Lindesberg startade Simbas Footprints 2011 tillsammans med sin schweiziska kamrat Sybille Frölicher. Frida Karlsson fick idén efter att ha jobbat som volontär på ett barnhem i Tanzania.

Verksamheten har byggts upp i Moshi, Tanzania i östra Afrika. Simbas Footprints är en ideell icke-statlig organisation som driver barnhemmet Simbas Footprints Children’s Home. I dagsläget bor det sju barn i skolåldern på barnhemmet.

Tidigare års insamlingar till Simbas Footprints på Stadsskogsskolan har bland annat använts till att bygga ett hönshus med hönor som dagligen ger barnhemsbarnen färska ägg – för att äta och för att sälja.

Mer läsning

Annons