Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor ratar lärlingsutbildning

I fem år har det varit möjligt att bedriva lärlingsutbildning som alternativ till det vanliga gymnasiet. Men det är inget som skolorna i norra länsdelen har hakat på.

Annons
Elelever. På el- och energiprogrammet på Lindeskolan har man samarbete med flera företag, så Pontus Kallionpää, Tim Hast och de andra eleverna i ettan får praktik i tvåan och trean. Men inte alls så mycket som om de haft en lärlingsplats.

Bergslagen. Regeringen vill få fart på lärlingsutbildningarna. Det togs upp igen på partiledardebatten i SVT i söndags.

Man föreslår att höja studiebidraget till de elever som väljer lärlingsutbildning, och höja ersättningen till företag som tar emot lärlingar.

Men hur många nior får veta att alternativet finns? Och finns det över huvud taget?

– Vi har det inte på gymnasiet i Lindesberg, säger ordförande i barn- och utbildningsnämnden Arnold Bengtsson (S).

Lärlingsalternativet är en möjlighet men inget krav för kommunerna. Formellt kan vem som helst, såväl kommunen som privata aktörer, starta en sådan verksamhet.

Varför har inte Lindesbergs kommun startat lärlingsutbildning?

– Gymnasiechef Kent Hiding fick uppdraget att titta på saken för några år sedan, men det blev inget av det. Det krävs samordning med arbetsgivare och det har väl inte funnits intresse eller förmåga att åstadkomma något. Ibland har det nog också varit fackliga motsättningar i frågan. Bland annat finns diskussionen om att lärlingar ses som gratis arbetskraft.

Om förutsättningarna nu förändras enligt regeringens förslag, blir det aktuellt då?

– Vi har pratat löst om det i samband med nedläggningen av en del program på Lindeskolan. Det kommer nog upp på något sätt när vi får klara besked om hur det ska utformas.

Tycker du att det är ett bra alternativ?– Det finns en risk att tro att man kan klara sig utan teoretiska kunskaper, men så är det inte. Ungdomarna måste få en utbildning som ger bra kompetens. Det är inte så enkelt att man får jobb bara man kan skruva.

Margareta Ahlm är studie- och yrkesvägledare på Storåskolan och Stadsskogsskolan i Lindesberg.

– I min presentation för niorna brukar jag nämna att lärlingsutbildning finns på vissa skolor i Örebro, säger hon och tillägger att hon inte har upplevt att eleverna är intresserade av dem.

Alternativen finns med i häftet eleverna får där alla gymnasier i länet presenterar sig.

Senare i veckan kommer NA att titta närmare på vad som fungerar bra respektive mindre bra på lärlingsutbildningarna i Örebro.

Hur är det på Hällefors gymnasium, Pihlskolan?– Vi har inte haft någon efterfrågan, säger Tina Lanefjord, chef på bildningsförvaltningen.

Diskussionen om lärlingsutbildning har varit uppe, men med ett litet gymnasium vill man begränsa sig.

– Ett problem är att det är svårt för företag att ta emot elever under 18 år då det finns stora begränsningar i vad de får göra på arbetsplatserna, säger Lanefjord.

På Rinman Education i Hällefors finns dock praktiska gymnasieutbildningar med nära samarbete med näringslivet.

Mer läsning

Annons