Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolutbyte med Stripa som bas

I en vecka har en handfull amerikanska studenter och lika många svenska, två professorer och en adjunkt bott på gruvpensionatet i Stripa. Med den utgångspunkten har de studerat både innovation och stagnation i Bergslagen.

Annons
Använt och förändrat. Karyn Olivier, Sigrid Sandström, Lisa Gideonsson, Gustaf Londré, Carl Johan Eriksson och Dani Frid Rossi har med en konstnärlig utgångspunkt studerat förändringar i samhällen på grund av globala förändringar.

– Det är inte bara ruiner vi besökt. Vi började resan i Sverige i Forsmark. Där forskar man både runt kärnbränsleförvaring och biotopförändringar till följd av klimatförändringar, säger Carl- Johan Eriksson, fotograf och adjunkt på Mejan.

Det hela handlar om ett utbyte mellan Kungliga Konsthögskolan, Mejan, i Stockholm och Tyler School of Art at Temple University, Philadelphia, Pennsylvania.

En stor del av intresset under resan fokuserar på industrihistoriska rester och monument.

– Vart tredje år gör studenterna på Mejan en längre resa. För tre år sedan var vi i USA. Då föddes denna idé vid en middag, berättar Sigrid Sandström, målare och professor på Mejan.

Karyn Olivier, skulptör och professor vid Tyler School of Art och hon är gamla bekanta och dessutom har Sigrid Sandström viss anknytning till Lindesberg.

I höstas tog det hela fart. Intressanta industriella platser i Pennsylvania inventerades och Mejan-eleverna var i USA.

Bland annat besöktes spökstaden Centralia vars befolkning minskat sedan 1981 från 1 000 invånare till 10 efter kolgruvebranden under staden som startade redan i början av 1960-talet. Bethlehem Steels nedlagda anläggning var en annan besöksplats. En före detta kinesisk kasinostad som en gång körde 60 bussar om dagen med spelivriga kineser från New York ett tredje ställe.

– Den stora frågan är hur vi relaterar till dessa moderna ruiner och undviker generaliseringar, säger Sigrid Sandström.

Projektet högskolorna jobbar med heter Innovation-Stagnation, konst i en era av industriell förändring.

I torsdags eftermiddag var det lite stressigt uppe i Stripa. Efter en förmiddagstur med förre museichefen Lars Hagström till Stråssa skulle arbetsredovisningar presenteras och Larsbo kalk besökas.

Gustaf Londré och Misha Wylies arbete var en stumfilm.

– Den är inspirerad av Chaplins Moderna tider och handlar om två personer som tappar bort varandra här i Stripa. Efter en del letande får allt ett lyckligt slut. Precis som stumfilmer ska ha, säger Gustaf.

Så småningom ska besöken i USA och i Sverige landa i en publikation.

– Om det blir fortsättning på det här samarbetet och utbytet kommande år diskuterar vi, men det får vi se, säger Carl Johan Eriksson.

Stumfilm. Gustaf Londré och Misha Wylie med pressklipp från 1985 då frågan om kärnbränsleförvaring i Stripa var aktuell.

Mer läsning

Annons