Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterskor beredda säga upp sig

Arbetssituationen för kommunens sjuksköterskor är alarmerande. Minst fyra av kommunens sjuksköterskor står nu i begrepp att säga upp sig – och flera har redan slutat. Bakom ligger bland annat en mycket tung och besvärlig arbetssituation och många chefsbyten.

Annons

Situationen är allvarlig, fyra sjuksköterskor som är anställda av kommunen är nu på väg att säga upp sig, och kommer då att sluta mitt i sommaren. Det framgår av en skrivelse som i tisdags gick till socialnämndens ordförande Susanne Karlsson (C) om hur läget är och situationen ser ut.

– Och det är flera som redan har sagt upp sig, berättar en av sjuksköterskorna som vill vara anonym.

Det handlar om att det är för få sjuksköterskor, tungt på jobbet, dålig förståelse uppifrån för hur mycket de verkligen jobbar, missnöje med lönerna och många chefsbyten så att det blir rörigt.

Det känns som det är ett stort gungfly för närvarande, och de som jobbar de jobbar jättemycket. De allra flesta har extraturer hela tiden. Det har ju gått så långt att de fått ta in bemanningsföretag för att täcka upp sjuksköterskebristen.

Och när det är långa luckor som ska täckas upp sliter det väldigt hårt på den stab som redan jobbar.

Av skrivelsen framgår också att sjuksköterskorna är oroliga för den medicinska säkerheten. Och där ställs också frågan om politikerna verkligen fått information från tjänstemännen om hur dåligt det står till med sjukskötersketätheten.

Sköterskorna har nu haft löneförhandlingar och ska på måndag få veta hur mycket de får i lön.

Nämndordförande Susanne Karlsson (C) anser att läget låter mycket allvarligt. Men hon säger samtidigt att hon ännu inte hunnit sätta sig in i sjuksköterskornas arbetssituation eftersom hon tillträdde som ordförande så sent som den 1 januari. Hon har heller inte hunnit ta del av den skrivelse som gått till henne.

– Men det här känns verkligen oroväckande, jag måste få återkomma. Jag måste sätta mig in i frågan och se vad som ligger bakom. För det här är säkert något som inte hänt nu utan som pågått en period.

Hon berättar också att hon har en inplanerad träff med sjuksköterskeorganisationen och verksamhetscheferna.

Mer läsning

Annons