Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skralt intresse trots behov

Fyra gånger den här terminen har Lindesbergs kommuns konsumentrådgivare, Inger-Kristina Rudenvall funnits tillgänglig för konsumentvägledning på Lindeskolans bibliotek.

Annons
Lindeskolans elever har inte visat något större intresse för att besöka Inger-Kristina Rudenvall, konsumentrådgivare i Lindesbergs kommun, när hon erbjudit gratis konsumentrådgivning på Lindeskolans bibliotek under vårterminen. – Det finns bra sidor på Internet, exempelvis ungkonsument.se, som tar upp konsumentfrågor för just ungdomar, säger hon och hoppas att ungdomarna ändå ska nås av konsumentinformationen.

Men ungdomarna har inte visat något större intresse för konsumentinformationen.

Under fyra teman; Privatekonomi och kronofogden, student, jobb samt flytta och försäkringar, har eleverna på Lindeskolan under vårterminen haft chansen att få råd och tips från Inger-Kristina Rudenvall. Men endast en handfull av ungdomarna har tagit vara på tillfället.

– Tröskeln för eleverna att komma och prata med mig är ganska hög. Vi får se till hösten hur vi ska gå vidare, det kanske bli i en annan form, säger hon själv.

Tidigare har Inger-Kristina Rudenvall erbjudit hantverksprogrammen på Lindeskolan att besöka dem för att ge eleverna konsumentråd.

– Ska man till exempel bli snickare så lyder man under konsumenttjänstlagen.

Det är dock bara fordon- och transportprogrammet som nappat på erbjudandet.

Just gymnasieelever är en jätteviktig målgrupp för konsumentvägledare. Inger-Kristina berättar att kunskapen om konsumentfrågor är väldigt dålig och att de flesta som själva söker upp henne gör det först efter att de fått problem.

– Då är det oftast redan försent, det gäller att försöka nå ut med informationen innan det.

När det gäller ungdomar får hon ofta hantera teknikavtal, exempelvis mobilabonnemang.

– Många ungdomar är inte helt medvetna om att när de fyllt 18 år och sätter sin namnteckning på ett avtal så är de juridiskt bundna vid det, säger Inger-Kristina.

De få elever som ändå tagit chansen att besöka henne har främst haft frågor om att flytta hemifrån.

– De vill veta vad det kostar att flytta hemifrån, vilket ansvar de har och vad det kostar att utrusta lägenheten, säger hon.

Mer läsning

Annons