Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutförslag för hur Lindesberg ska styras

Tre av dagens nämnder blir kvar, men lite mindre. Två försvinner och två nya utskott bildas. På måndag behandlar beredande kommunstyrelse det förslag på ny politisk organisation och förvaltningar som nu är färdigt.

Annons

Socialnämnden samt barn- och utbildningsnämnden behålls liksom den kommungemensamma Bergslagens miljö- och byggnämnd. Kultur- och fritidsnämnden försvinner liksom Arbetsmarknadsnämnden.

I det nya utskottet Tillväxt hanteras arbetsmarknad, kultur- och fritid, näringsliv och turism. Det nya utskottet för stöd och strategi samlar bland annat kansli, ekonomi, personal, it, kost och information.

Allt detta ligger under kommunstyrelsen. Där behålls antalet ledamöter till 15, medan exempelvis social- samt barn- och utbildningsnämnd krymps från dagens elva ledamöter till nio. Fullmäktiges storlek på 45 ledamöter behålls, men totalt sett är en konsekvens av förslaget att det blir färre förtroendevalda. De kommer i högre grad än idag bli engagerade i det politiska arbetet.

Med en förändring av den politiska organisationen följer en anpassning av förvaltningarna.

Ett huvudsyfte med förslaget är att tillmötesgå tidigare revisionskritik och skapa effektivare styrning och högre kvalité inom kommunens ansvarsområden.

Förslaget har, sedan i höstas, tagits fram i projektform med landstingets Marianne Skinnars-Bruno som projektledare tillsammans med en politisk styrgrupp

Mer läsning

Annons