Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småpartier stängs ute

En arbetsgrupp ska se över de förtroendevalda politikernas arvoden och de kommunala partistöden. Småpartierna i kommunfullmäktige får inte vara med i den gruppen.

Annons

Det är i alla fall så förslaget ser ut inför kommunstyrelsen på tisdag nästa vecka.

– Vi blir undanskuffade gång på gång och lyssnas inte på. Demokratin naggas i kanten, säger Inger Åberg (KD)

Bara de största

Ärendet var uppe i kommunfullmäktige före jul. Då var förslaget att alla partier som är representerade i kommunfullmäktige skulle ha en ledamot i gruppen, Ärendet remitterades tillbaka till kommunstyrelsen för att förtydliga vilka ledamöter som arbetsgruppen ska bestå av.

När det presenterades i beredande kommunstyrelse i måndags ska bara socialdemokraternas tre kommunalråd samt moderaternas och centerns respektive oppositionsråd få vara med.

Motiveringen är att kommunen måste spara pengar och kommunalråden samt oppositionsråden är redan avlönade. Skulle småpartierna vara med innebär det ytterligare kostnader.

Demokratiunderskott

– Det här tycker vi illa om, säger folkpartiets Göran Gustavsson.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har inte pratat ihop sig och väntar till på tisdag med att redovisa sina inställningar.

Ingrid Åberg anser att det demokratiska perspektivet väger tyngre än skälet att spara pengar . En extra kostnad i detta fall får sparas in på något annat håll.

Symbolfråga

– Det är en god parlamentarisk tradition att alla partier representeras, men makthavarna räds inte oheliga allianser när det gäller egna villkor eller satsningar på elitidrott, säger Snorre Hermansson (V).

Han ser det ekonomiska argumentet som ett svepskäl och kopplar ihop frågan en nyligen redovisad SCB-undersökning. Den visade på ett lågt förtrodende hos medborgarna för Lindesbergs kommun och politikerna. Undersökningen viftades bort i beredande kommunstyrelsen enligt Hermansson.

– Det plus hur man nu vill tillsätta sig själva i en arbetsgrupp tyder på en tondövhet som ökar glappet ytterligare mellan invånare och makthavare. Tillsättningen av arbetsgruppen är en viktig symbolfråga, säger Hermansson.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Mer läsning

Annons