Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smide och tavlor tar plats på museet

Vad passar väl bättre på ett bruksmuseum än tavlor med arbetande människor. Saker i smide känns också helt rätt.

Annons
Smide med glans. Av ett plant mässingsark tillverkar Lennart Andersson sina glänsande pjäser. I sommar visar han dem i Frövi.

Till sommaren finns en del nytt att se på Frövifors pappersbruksmueum. På övervåningen, i byggnaden som kallas Strykjärnet, har det kommit upp en vägg och en rad vikskärmar. Utställningen med japansk papperskonst, som skänktes till museet för några år sedan, har komprimerats.

Vikväggarna fylls med tavlor målade av Johan Ahlbäck. Han levde mellan 1895 och 1973 och jobbade i valsverket i Smedjebacken.

– Bilderna beskriver folk i arbete, och många är hämtade från valsverket, berättar museichef Conny Tiderman.

Det är ett 50-tal tavlor målade i såväl olja som andra tekniker. Färgerna är varma och bilderna fulla av liv och rörelse.

Vanligtvis finns tavlorna hos Dalarnas länsmuseum och hos Ahlbäcks stiftelse i Smedjebacken. Nu ska de visas i Frövi till och med nästa sommar.

I den utställningshall som kallas Galleriet visar tolv smeder sina alster, bland andra Pia Nordlund, Lennart Larsson och Lina Sundin, som blivit välbekant genom tv-profilen Ernst. Det är mest bruksföremål men också saker bara för prydnad.

En konst som sticker ut bland det övriga är Lennart Anderssons mässingssmide.

Conny Tiderman och Maria Karlqvist hänger konst av Johan Ahlbäck.

Mer läsning

Annons