Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart har 200 operationer gjorts

Hittills i år har 164 överviktsoperationer genomförts vid Lindesbergs lasarett. Teamet bakom operationerna räknar med att klara årsbetinget.

Annons

Förra hösten beslutade landstingsledningen att inrätta ett överviktscentrum i Lindesberg. Uppdraget är 200 operationer per år de kommande två åren. Nu är snart första året i hamn, och det har fungerat bra.

– Det är extremt viktigt att man vet vad man ska göra innan man kör igång med något sådant här, och att vi hade ett bra förarbete är vi många som ska ta åt oss äran av, sammanfattar överläkare Zoltan Fülep, chef på kirurgkliniken.

Hela kedjan

Teamet har hittat en arbetsmodell som fungerar bra i hela kedjan, vilket i sig gjort det möjligt att få ner operationstiderna. I dag klarar man fyra operationer på en dag.

I princip direkt från årsskiftet körde man i full skala, även om det från början fattades en del personal. Full styrka var man först efter sommaren, då kunde trycket lätta lite på teamet.

Nyanställningar krävdes för att klara det utökade uppdraget på sikt, men rekryteringen var inte helt lätt.

– Det handlar om ett högspecialiserat ingrepp så vi fick lägga ner en del tid på rekryteringen.

Dietist

Något man också jobbat lite extra med är dietisternas uppdrag.

– Ibland har patienterna orealistiska förväntningar på sin operation. Genom ett förändrat arbetssätt har vi lyckats skapa en större förståelse för vad ingreppet kommer att betyda. Det är lättare för patienterna att förstå vad de ger sig in i, berättar Zoltan Fülep.

”Snålt tilltaget”

Även 2012 ska 200 operationer genomföras. För 2013 finns ett grunduppdrag om 150 operationer.

– Men jag gissar att det kan vara snålt tilltaget om vi ska hinna ifatt köerna, säger Fülep.

Det var just på grund av långa köer till den här typen av operationer som uppdraget gavs. Förutom i Lindesberg görs överviktsoperationer även i Örebro och patienterna kommer från hela länet.

– Det är ett stort uppdrag och det kom lite plötsligt. Till en början undrade jag om det verkligen var realistiskt, men när vi väl körde så blev det bra, och det är både stimulerande och roligt.

Mer läsning

Annons