Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart jubileum förväxande julmarknad

Det började som ett försök för nio år sedan. I dag är julmarknaden i Sporthallen i Rockhammar etablerad. Fler och fler söker sig dit, både köpare och säljare. Nästa år blir det tioårsjubileum.

Annons
Brokigt julbord. Anneli Eriksson och Gunvi Lyktberg tittar på vad Christina Lindström har att erbjuda på sitt bord vid julmarknaden i Rockhammar. Bild: Klas Holmqvist

Det var Malin Gustavsson och Jill Hedström som startade julmarknaden.

– Första året hade vi elva bord. I år är vi uppe i 31 stycken, berättar Jill och tittar ut över hallen där de sist anlända försäljarna fortfarande håller på att plocka upp.

Det är en halvtimme efter öppningsdags och parkeringen utanför är full med bilar.

Växer för varje år

Julmarknaden i Rockhammar har dragningskraft.

– Jag tror att en bidragande orsak är att vi håller på att det ska vara en marknad med hantverk, tomtar, kransar, bröd och annat som hör själva julen till. Det får inte blir en loppis, då är det ingen julmarknad, säger Malin.

Det som började som en kul grej för nio år sedan har stadigt växt. Det innebär också mycket arbete för att få allt att klaffa.

– Det börjar i princip samtidigt som de sista packar ihop sina saker året innan. Men mest arbete blir det under hösten. Det ska skaffas med priser till lotterier, annonser ska ordnas och vi ska göra upp med medhjälpare, berättar de två.

Nya för året

En del sköter sig självt, många försäljare säger till redan nu att de vill vara med nästa år.

– Vi börjar få rutin på det här nu, säger Malin.

Allt överskott går raka vägen till Rockhammars IK.

Flera av de som hyrt bord var nya för året. Bland dem Birgitta Lekman och Mona Erhagen från Ervalla respektive Dylta bruk.

– Det är första gången för oss. Vi får se hur det går.

På bordet låg den egna produktionen av tygväskor, dockor med mera.

 – Jag gillar att pyssla med hantverk och när det fanns en marknad så nära tänkte jag vi skulle ta chansen att sälja lite, säger Birgitta.

Säljer förkläden

Några stånd längre bort stod Christina Lindström från Ramsberg för att sälja förkläden, men det gick lite trögt:

– Många säger att de har förkläden, men inte använder dem.

En rundvandring i Sporthallen visade att textilalster, tomtar, juldekorationer och bröd dominerade utbudet. Och det var en strid ström av besökare vid stånden. Precis så som Malin och Jill ville ha det.

Nöjda med utvecklingen. Nästa år blir det tio-årsjubileum för julmarknaden berättar initiativtagarna Malin Gustavsson och Jill Hedström.
Ung säljare. Tilly Andersson hjälpte mamma att sälja bröd.
Amanda Gripström tittar på smycken.

Mer läsning

Annons