Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna bryter med (V) i Linde

Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun säger upp samarbetet med Vänsterpartiet. Det beslutade partiet på sitt månadsmöte i går kväll.

Annons

- Vi vill lägga vår energi på att blicka framåt i stället för att jobba som revisorer och letaa skuld till olika saker bakåt i tiden. Vi vill ha en stor vindruta och en mindre backspegel för att utveckla Lindesbergs kommun, säger partiföreningens ordförande Bengt Storbacka.

Inte fruktbart

- Vi ser det inte som fruktbart att samverka mer då vänsterns främsta företrädare väljer att agera som opposition och att gräva i gammalt från förra mandatperioden eller att via media kritisera oss. Vi ser det inte heller som fruktbart att som dessa företrädare gör, på ett populistiskt sätt, plocka ut sina hjärtefrågor medan majoritetens ansvar är så mycket större. Det skriver Bengt Storbacka och kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder i ett gemensamt meddelande.

Arbete med ekonomi

2011 har präglats av arbete med att få kommunens ekonomi i ett hållbart skick. Det har alla partier efter olika förmåga arbetat med. Det enda konstruktiva förslaget vi fått från talesmännen för vänstern är att höja skatten vilket är vad Europas bästa finansminister indirekt vill, att sköta statens finanser på bekostnad av landstingens och kommunernas ekonomi, skriver Storbacka och Ceder.

Socialdemokraterna informerade sitt andra samarbetsparti, Miljöpartiet direkt efter mötet, liksom Vänsterpartiet.

Väger jämt

S beslut innebär nu att det kommer att väga jämnt i kommunstyrelsen och det tidigare S-blocket förlorar sin majoritet i fullmäktige.

- Vi får jobba för breda uppgörelser. Det är vi beredda att göra.

Vi har för avsikt att fortsätta samverkan med miljöpartiet och andra partier som vill blicka framåt, säger Storbacka.

Förutom det som utspelats i media har det inte gåttt att undgå en stor och växande irritation mellan S och V under året i bland annat kommunstyreslen och vid fullmäktiges möten.

Mer läsning

Annons