Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sommaren har varit hälsosam"

Den gångna sommaren har passerat utan större problem för Lindesbergs lasarett. En orsak är att det fungerat bättre i samverkan med kommunerna om utskrivningsklara patienter.

Annons

Det berättar sjukhusdirektör Marianne Skinnars-Bruno.

– Det har fungerat som en normal sommar ska, säger hon.

Jämfört med förra sommaren har det framför allt handlat om betydligt färre dygn på sjukhuset för färdigbehandlade så kallade kommunpatienter. I fjol hade kommunerna svårt att ta emot dem när de var klara hos lasarettet. Vilket innebar att de blev kvar på lasarettet och upptog vårdplatser.

– Vi har sedan dess fört många samtal med kommunerna kring utskrivningsklara patienter, och det har gett resultat.

Över lag har det rullat på bra.

– Sommaren har varit hälsosam, både för patienter och för personalen. Det har inte varit väder som ställt till det och lett till att människor behövt vård av den delen. Och vår egen personal har hållit sig frisk, säger Skinnars-Bruno.

Man har kunnat jobba som planerat vilket inneburit att det funnits utrymme för att genomföra 30 planerade höft- och knäledsoperationer under sommaren.

– Och det ger en bra start inför hösten, konstaterar sjukhusdirektören.

Sammanhållen vård och omsorg

För att samverka ännu bättre har det tagits fram en handlingsplan för länet kring hur vård och omsorg om de mest sjuka äldre ska gå till. Planen omfattar sjukhusvård, primärvård och vård i kommunerna.

Den innehåller ett antal gemensamma mål och förbättringsområden. Om de uppfylls kan aktörerna få del av statsbidrag i form av prestationsbaserad ersättning.

Mer läsning

Annons