Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkraven ger orimliga konsekvenser

Kraven på barn- och utbildningsförvaltningen att spara ytterligare 10 miljoner kronor får orimliga konsekvenser. Det kunde nämnden inte svälja vid det extra sammanträdet i torsdags kväll.

Annons

I stället skickar nämnden ärendet kommunstyrelse och budgetberedning med hänvisning till att konsekvenserna inte går att acceptera. Samtidigt fick förvaltningschefen Kaj Söder i uppdrag att arbeta vidare med beskrivningen av hur sparkraven slår vid olika lösningar.

Redan tidigare har barn- och utbildningsnämnden fattat beslut om besparingar på olika områden för 8,4 miljoner. De besparingskrav cirka 10 miljoner som nu diskuteras har tillkommit under hösten. Parallellt med detta ser gymnasieskolan ut att få ett underskott på runt 9 miljoner.

– Vi skjuter inte ifrån oss ansvaret för att vi gör så här. Det kan bli så att vi måste fatta beslut som ingen av oss tycker om, men då vill vi ha ordentliga underlag att gå på, säger Bengt Evertsson (MP).

I ordinarie ordföranden Arnold Bengtssons (S) frånvaro var det Linda Svensson (S) som ledde sammanträdet:

– Det handlar om så stora besparingar, vi vill ha mer tid, säger hon.

Lillemor Bodman (M) vill se problemet i ett vidare perspektiv:

– Det handlar inte bara om BUN utan om hela kommunala ekonomin. Vi har i alliansen pekat på att det kan finnas pengar i bolagen som kan användas. Lägger vi exempelvis ned fritidsgårdar kan vi få tillbaka kostnader redan i morgon, som jag ser det.

Hon hoppas att fler än nämndens ledamöter ska få tid att läsa på och se konsekvenserna av sparkraven.

Nämndens beslut att överlämna ärendet utan direkta nya besparingsbeslut var enhälligt.

Vänsterpartiet skriver i ett uttalande efter sammanträdet att partiet inte kan stödja ett budgetförslag som inte ens förvaltningschefen tror på.

Mer läsning

Annons