Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningsfull julmarknad i Frövifors

Minusgrader och en tät dimma som svepte in bron över forsen hjälpte till att höja julstämningen på julmarknaden i Frövifors som började på lördagen.

Annons
Visar kransar. Julia Ekros saluförde missionsförsamlingens egentillverkade julkransar på julmarknaden i Frövifors.

Dryga timmen efter att marknaden slagit upp portarna var det en strid ström av besökare mot området. I de olika byggnaderna på området såldes det mesta som hör julen till: från dörrkransar till korvar, strumpor och tvålar.

En lucka i tidigare års sortiment hade däremot Frövi volleybollklubb hittat: strax innanför entrén hade de slagit upp sin glöggbar som gjorde skäl för namnet.

– Vi har nio sorters glögg, berättar Cecilia Eriksson och Josefine Lundin som båda spelar i klubbens damlag och hade tagit första arbetspasset för dagen.

Allra bäst gick den traditionella Blossaglöggen, därefter en variant från Saturnus. Tredjeplatsen intog däremot av en bubblare – hallon-lakrits, även den från Saturnus.

– Det var vår tränare som kom med idén att sälja glögg, säger Cecilia Eriksson. Försäljningen går ganska bra, det är lite trögt än men vi ska stå här hela dagen.

– Pengarna vi får in går till att köpa in material till föreningen, säger Josefine Lundin som även om det är första året för volleybollklubben varit försäljare på julmarknaden även tidigare år.

– Förra året sålde jag för klassen. Jag var runt en snabb vända nyss, och det är fler än tidigare som säljer i år, säger hon.

Andra sorters drycker kunde Åke Eriksson berätta om. Han är ordförande i Frövifors maltvänner och passade på att berätta om föreningen.

– Vi vill sprida kunskapen om maltdrycken och gärna värva stödmedlemmar här i dag. Vi vill lyfta fram ölen som kulturdryck, säger han.

Föreningen startade i början av 2012 och håller till i lokaler på området. De har i dag hundratalet medlemmar varav drygt en fjärdedel är aktiva bryggare.

Några smakprov av föreningens brygder tillåter inte alkohollagen, däremot kunde besökarna få testa olika sorters malt som dukats upp.

– Tanken var att jag skulle brygga här i dag, men det har jag inte hunnit med, säger Åke Eriksson.

Även bland försäljarna inne i de gamla fabrikslokalerna var ruljangsen god. Julia Ekros är ungdomsledare i Frövi missionsförsamling. Hon sålde julkransar. På två timmar hade närmare hälften av de egentillverkade kransarna sålts. Förutom kransar drog föreningen även in pengar på ett lotteri och på kebabförsäljningen ute på området.

– Julmarknaden är vårt viktigaste tillfälle för att få in pengar. Pengarna går till vår ungdomsverksamhet, berättar Julia Ekros.

Nästa stora arrangemang för missionsförsamlingen är Julbalunsen i missionskyrkan den sjunde december.

– Då blir det luciatåg, loppis, fika och underhållning,

På söndagen fortsätter julmarknaden i Frövifors.

Mer läsning

Annons