Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startade eget "bara för att det är gott"

Kanske har du sett Bergslagspralinerna på någon marknad eller mässa. De tillverkas i Stripa gruvas gamla matsal av vännerna Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg.

Annons
Bildrubrik till punkt. Sedan bildtext. När den är slut tryck Skift+Tabb och skriv fotobyline.Foto: Namn EfternamnKul på jobbet.  Gunilla Borensjö älskar sitt nya jobb – chokladpralinstillverkning tillsammans med kollegan och  vännen Ywonne Lindberg. ”Bara för att det är gott” är deras slogan. Men de gör det också för att        det är roligt.Foto: Kerstin Schönström

Ljuset flödar från långa rader av fönster in i köket och matsalen. Där lagades rejäl husmanskost åt gruvarbetarna förr. Nu tillverkas betydligt mer flärdfulla munsbitar.

– Lokalen är perfekt! Rätt luftfuktighet och det är väldigt viktigt. Vi var här och provlagade innan vi bestämde oss för att hyra, berättar Gunilla.

Ovanpå den stora gamla spisen vilar nu en mäktig marmorskiva där den varma chokladen hälls ut och bearbetas för att få exakt rätt temperatur.

I matsalen finns gott om plats när det är dags för chokladprovningskvällar.

– Då berättar vi om chokladens historia, om hur man gör och bjuder på anekdoter.

Gunilla och Ywonne lärde känna varandra genom sina jobb. Gunilla var slöjdlärare och Ywonne var fritidspedagog, och en tid jobbade de på samma skola.

Båda gick ett par dagar långa chokladkurser och fick mersmak. Tillsammans ordnade de event med chokladprovning för kollegerna. Det ledde till en del beställningar och de tillverkade praliner hemma i köket. Det här var våren 2012.

Året därpå rullade allt fler beställningar in och de hyrde in sina chokladkvällar i olika lokaler.

– Oj, vad vi släpade med de där marmorskivorna. Vi har verkligen haft stor hjälp av våra makar.

2014 startade de sitt gemensamma företag Bergslagspraliner och gick ner i tjänst på skolan.

– Men det går ju inte i längden att jobba långa dagar varenda fredag-lördag-söndag, och övriga dagar i skolan. Så nu inför hösten har vi tagit tjänstledigt och ska satsa fullt ut. Sen får vi se hur det blir, säger Gunilla.

– Ja, jag kan inte backa nu. Jag måste få ut det ur kroppen. Jag har aldrig gjort något crazy förut, men nu är det min tur, säger Ywonne.

Chokladen kommer som pellets i tiokilospaket. Den smälts i micron, bearbetas, värms igen och hälls i gjutformar. Sen fylls de med tryffel som Gunilla och Ywonne gjort själva, en del med bär som plockats i området.

Till sist dekoreras och paketeras tryfflarna efter årstid.

– Vi provar oss fram, byter ut och hittar på nytt. Annars tröttnar vi.

Gunilla och Ywonne delar med sig av sina tankar om det här med företagande:

Att vara företagare är nytt för dem båda och de har börjat försiktigt som handelsbolag utan några större lån.

– Att skaffa revisor är det bästa vi gjort. Vi vill ju göra det roliga.

– Det finns inte en chans att få in pengar till lön på bara 40 timmar i veckan. Jobba mycket, den inställningen måste man ha.

– Som väl är har vi inte varit arbetslösa under uppstarten, och det är bra.

– Att vara två är också en tillgång. Vi har så roligt!

Enspaltiga bilder har ingen rubrik med fotobyline efter Skift+TabbFoto:Rätt temperatur. Den smälta chokladen bearbetas på marmorskivan till rätt temperatur, sen värms den igen för att resultatet ska bli blankt och knäckigt.$RETURN$$RETURN$
Tryffel. Blåbär, lingon, havtorn, citron... all tryffelsmet görs från riktiga bär och frukt. Inga essenser kommer in här.$RETURN$$RETURN$
Kolleger. Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg trivs riktigt bra tillsammans. – Vi bollar idéer och hittar lösningar tillsammans. Orkar inte den ena så orkar den andra, och blir det fel så är vi två, säger de.

Mer läsning

Annons