Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statliga Lov-pengar  ska betalas tillbaka

Lindesbergs kommun beviljades 800 000 kronor från staten för att införa Lov, Lagen om valfrihet inom delar av äldreomsorgen. Då nuvarande majoritet beslutat att avbryta projektet får kommunen betala tillbaka en del av pengarna.

Annons

Kommunen har fått 600 000 kronor av staten och av dessa har 442 000 kronor betalats tillbaka.

Christina Pettersson (C) hade inför måndagens fullmäktige ställt en fråga, en interpellation, till socialnämndens ordförande Irja Gustavsson (S) om vad som händer med statsbidraget.

Upprinnelse till debatt

Det var också upprinnelsen till en debatt. Där kom det återigen tydligt fram att de borgerliga partierna är mycket besvikna över att Lov i Lindesberg avbröts.

– Det är oanständigt att inte låta äldre själva få välja. Valfrihet är alltid av godo under förutsättning att kvaliten är lika. Är privata alternativ alltid av ondo, frågade Hlödur Bjarnasson (KD).

I dagsläget har drygt 160 kommuner i landet av totalt knappa 300 beslutat att säga ja till Lov. 90 kommuner har infört möjligheten medan 30 kommuner har sagt nej.

I Lindesberg handlade det om att införa Lov för servicetjänster inom hemtjänsten. Projektet var påbörjat under förra mandatperioden men förra hösten startade en ny utredning. I januari i år tog socialnämnden ett nytt beslut att inte införa Lov. Det fick stöd av V och SD.

Ingen kommandopolitik

– Underligt att S och V i andra kommuner behandlar Lov annorlunda än i Lindesberg, säger Christina Pettersson. Hon tog som exempel Fagersta där V är allenarådande och där Lov fått fotfäste.

– Det förekommer ingen kommandopolitik inom vänstern. Det vänstern i Fagersta gör behöver inte vi göra, svarade Ulf Axelsson (V).

– Det var inte juste att införa Lov medan det pågår stora förändringar inom äldreomsorgen. Vi har sagt nej nu. Vad vi säger i framtiden vet vi inte, och det finns alternativ att välja mellan. Det finns Rut, säger Irja Gustavsson.

Mer läsning

Annons