Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Jansson bjuder in till en kväll med jazz

Dryga dussinet jazzstandards från några decennier i mitten av förra seklet med nyskrivna texter på svenska. Det är stommen i den konsert Stefan Jansson bjuder in till på Café Lyktan första helgen i november. – Jag tycker om att återuppväcka saker som är slumrande, säger han.

Annons
svidar upp. Inger Iwarsson, Stefan Jansson och Gunilla Dovsten botaniserar bland klänningar och kostymer. Under två dagar i allhelgonahelgen sätter de upp föreställningen ”Dröm en dröm – ord och jazzdrömmar under molntapparna” på Café Lyktan i Lindesberg.Foto: Adam Söder

Lindesberg. Konsternas dag går i år i jazzens tecken. Det är 14 låtar från åren mellan 1926 och 1962 som fått nyskrivna texter av Stefan Jansson.

– Man kan kalla det en konsert med dramatiserat mellansnack, säger han.

Tematiken i texterna spänner från kärlek och tvåsamhet till energipolitik.

– Texterna skrev jag under den varmaste tiden i somras. Några är lite aktuella, man ska känna att de utspelar sig här och nu, säger Stefan Jansson.

Förutom honom själv består ensemblen av en jazzkvartett och fyra sångerskor: Anna Engström, Evelina Balke, Gunilla Dovsten och Inger Iwarsson.

– Jag tyckte det skulle vara roligt att jobba med olika röster, erfarenheter och bakgrund, säger Stefan Jansson som för första gången spelar på Café Lyktans scen.

– Jag känner en ömhet för huset, och har själv bott i predikantbostaden en trappa upp.

Föreställningen ”Dröm en dröm – ord och jazzdrömmar under molntapparna” spelas den 1 och 2 november.

– Känslan ska vara som att vara bjuden på ett välklätt cocktailparty.

Det här är andra året som Konsternas dag anordnas. Dagen är en gåva från Lindesbergs kommun till poeten Arne Johnsson som får rå över innehållet.

– Det känns som en stor ära, säger Stefan Jansson som fick frågan från Arne Johnsson om att hålla i trådarna för årets dag.

– Jag frågade Arne: vad vill du att jag ska göra? Det du är bra på, svarade han, berättar Stefan Jansson och fortsätter:

– Så det är det jag gör, fast på ett sätt ändå inte eftersom jag vill göra något nytt. Jag tycker att min uppgift, om jag nu ska tala om en sådan, i kulturlivet i Lindesberg är att vara oberäknelig. Även om jag på scenen säkert är mig lik, säger Stefan Jansson.

Från kommunens sida skjuter man till en liten pott med pengar till arrangemanget Konsternas dag.

– Förhoppningsvis innebär det att jag kan genomföra det här utan att gå back. Det är annars inte helt ovanligt, säger Stefan Jansson.

Konsternas dag instiftades av kommunen 2012 på initiativ från ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Carina Östrand (S), som en uppskattning för Arne Johnssons gärning.

– Det känns unikt att en kommun gör så, säger Stefan Jansson.

Den första Konsternas dag inföll i samband med Vinterspår våren 2013.

Då var det med en performance på Stadshotellet med musik och poesi, med utgångspunkt kring en dikt av Arne Johnsson.

Hela Ensemblen. Stefan Jansson, Anna Engström, Johan Wennman, Inger Iwarsson, Ola Jansson, Rickard Samuelsson, Satenik Grigoryan, Gunilla Dovsten, Johan Renman och Evelina Balke ska inta Café Lyktan i november.Pressbild: Carina Remröd

Mer läsning

Annons