Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp på stoppet

Kommunstyrelsen upphäver kommunens inköps- och anställningsstopp. De infördes i höstas.

Annons

Den 26 september i fjol var det uppenbart att kommunens kostnader var för höga. Man hade heller inte riktigt kontroll på läget. Då infördes inköps- anställnings- och investeringsstopp.

Sedan dess har fullmäktige beslutat om en ny budget för 2012.

I tisdags beslutade kommunstyrelsen att ekonomiska rapporter från nämnder och bolag ska behandlas regelbundet i kommunstyrelsen från och med mars månad.

– Dessa månatliga rapporter blir verktyg som räcker för att kunna vidta åtgärder om det behövs, säger Hans-Olof Hake (S).

Han föreslog att de tidigare stoppen tas bort.

Så blev också bestämt.

Inga investeringar

Investeringsproceduren återgår till den vanliga. Det betyder att inga investeringar får påbörjas förrän ett så kallat igångsättningstillstånd ges av kommunstyrelsen.

Till tisdagens kommunstyrelse hade vänsterns Snorre Hermansson anmält en övrig fråga.

I den krävde Hermansson att stoppen skulle tas bort, men hans utgångspunkt var en annan.

Han hävdade att stoppen automatiskt försvann vid årsskiftet med ett nytt budgetår. Allt annat innebar att kommunledningen överskred sina befogenheter och att det undergrävde ansvaret för förvaltningschefer och nämnder.

Oavsett utgångspunkt innebär ett upphävande av stoppen exempelvis att kulturförvaltningen nu har möjlighet att köpa in böcker de har pengar avsatta för i årets budget.

Mer läsning

Annons