Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storinvestering i fabrik

ROCKHAMMAR.Korsnäs Rockhammar har investerat 16 miljoner kronor i kapacitetshöjande åtgärder i massafabriken den gångna veckan. I går eftermiddag kördes produktionen i gång igen efter sex dygns underhålls- och investeringsstopp.

Annons
Platschef Charlotta Andersson kan konstatera att den nya tvättpressen är installerad.

– Under veckan har vi också genomfört underhållsåtgärder till en kostnad av cirka två miljoner kronor, säger Charlotta Andersson, platschef vid Korsnäs Rockhammar.

Närmare 70 inhyrda entreprenörer har varit sysselsatta med diverse arbeten vid fiberlinjen. Bland annat har en del flaskhalsar åtgärdats.

Lite speciellt

Aldrig har så många gästarbetare varit på plats i Rockhammars samtidigt under ett stopp. Men så är det också lite speciellt den här gången.

– Arbetena är en följd av att vi fått tillstånd att öka tillverkningen av massa från 60 000 till 90 000 ton per år. Nu kommer intrimningen att börja.

I mitten av veckan togs ett nytt ställverk i bruk. Igångkörningen fungerade utan några större problem. Charlotta Andersson hoppas att igångkörningen av massafabriken också ska gå bra.

– Förhoppningsvis rullar det på bra på måndag morgon. Det finns en del som kan slå fel, men det brukar gå bra att komma i gång efter ett stopp.

Underhåll i höst

Om allt går planenligt kommer produktionen i Rockhammar att pågå utan avbrott till i höst, då ett kortare underhållsstopp är planerat.

Korsnäs Rockhammar räknar med att kunna tillverka 80 000 ton kemisk termomekanisk massa i år. Nästa år är det 90 000 ton som gäller.

– I dag går all massa till Korsnäs Frövi, säger Charlotta Andersson. Målet är att koncernen ska vara helt självförsörjande på den här typen av massa. Ökar behovet kommer vi att behöva öka kapaciteten ytterligare i framtiden.

Charlotta Andersson menar att det inte dröjer förrän det är dags att lyfta blicken och titta på vad som behöver göras på investeringssidan framöver.

– Vi måste ju börja titta på vilka möjligheter vi har att öka produktionen om det behövs om ett antal år. Om jag får gissa tror jag vi har ett nytt tillstånd från miljödomstolen om låt oss säga fem år.

I dagarna är det ett år sedan Korsnäs köpte Rockhammar av Rottneroskoncernen. Företaget sysselsätter 42 personer.

Svetsare Laszlo Tarodi har jobbat tolv timmar per dygn den senaste veckan för att alla arbeten ska bli klara i tid.
Kenneth Källberg jobbar med den del mindre detaljer i anslutning till den nya tvättpressen i massafabriken.

Mer läsning

Annons