Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort semesterbergefter kommunalrådet

Förra kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande 2007–2011 Anders Larsson (C) var dålig på att ta ut semester. Det resulterade i att kommunen nyligen betalade honom 159 815 kronor och 11 öre för innestående semester.

Annons

Kommunens semesterskuld till Larsson var 64 dagar för förra mandatperioden. Han hade rätt till totalt 32 dagars betald semester per år.

– Regeln som gällt är väl att man varit tvingad att ta ut minst 20 dagar per år, frågade Hans-Olof Hake (S). I samband redovisning av kommunens delårsbokslut i kommunstyrelsen i tisdags dök Larssons semesterskuld upp som en post i kommunledningens underskott.

Något mindre

Praxis för såväl tjänstemän som hel- eller deltidstidsarvoderade politiker har varit att minst 20 dagar per år måste tas ut. Hade Anders Larsson tagit ut 20 dagar varje år hade han haft 48 dagar sparade och inte 64.

Sedan den första januari i år gäller helt nya regler för ersättning till de förtroendevalda. Nu betalas semestereersättningen de har rätt till ut i juni och det är upp till var och en att se till att de tar ut årets semesterdagar. Gör politikerna inte det brinner semesterdagarna inne. De går inte att spara.

– Det fanns skäl till att vi skrev om rutinerna, säger Maria Elisson Lund på kommunens lönekontor. Generellt har de förtroendevalda varit noggranna med att rutinerna enligt Elisson Lund.

Tidigare fick även kommunalråden ansöka om semester.

Dök upp i lönesystemet

I oktober i fjol skrev Pär-Ove Lindqvist (M) på en semesteransökan för Larsson för åtta lediga dagar i juli och september 2010. I februari 2010 attesterade biträdande kommunchef Eva Wahlsten Larssons semesteransökan för 20 dagars semester i juli 2009.

Enligt tjänstemän på kommunkontoret har Larsson varje år påmints om att han måste ta ut sina 20 dagar och fått tjata sig till underlag.

Det var i samband med att hans ”anställning” skulle avslutas efter nyår som den sparade semestern dök upp i lönesystemet och betalades ut per automatik.

– Jag har fått reda på det i efterhand, säger kommunchef Lennart Jansson.

Lönekontoret ifrågasatte inte utbetalningen eftersom både arbetssituation och sjukdom ibland är hinder för enskilda individer att ta ut sina ledigheter.

Mer läsning

Annons