Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stripa firade dubbelt

I går firades Stripa gruva dubbelt upp. Inte nog med att det var dags att inviga det nya besökscentret. Svenska industriminnesföreningen passade också på att dela ut pris till Årets industriminne 2010.

Annons

– Det är hedervärt att Stripa nu tillhör den exklusia skaran som fått ta emot priset, och det känns bra att vi som jobbat länge i övertygelse att det här ska bli bra, nu har fått bekräftat att det gick, sade landshövding Rose-Marie Frebran i sitt invigningstal.

– Och ni ska veta att det är gräddan av industriexpertisen som är med i föreningen som delar ut priset, så att bli erkänd så här väger otroligt tungt, påpekade hon för det drygt hundratal personer som bevittnade festligheterna i den strålande höstsolen i gruvområdet.

Landshövdingen kallade också Stripa odödlig och påpekade att här var det tal om något som utvecklats med tiden och kommer att stärka länets utveckling framåt.

– Så här bra kan det bara bli när många krafter drar åt samma håll.

För det är många som verkat gemensamt för att nå dit Stripa gruva är på väg i dag. Det konstaterade även kommunalrådet Anders Larsson. Inblandade parter har varit såväl kommun och stat, som näringsliv och ideella föreningar.

– Tänk, vi vann guldmedaljen, sa han, och redogjorde för hur tankarna gått i början av 2000-talet då rivning framstod som det bästa alternativet.

– Det hade kunnat vara bara sandhögar kvar, men tack vare att det fanns de som kände att det här hade potential att bevaras som ett kulturminne så står vi här idag och kan säga att sandhögen blev till guld.

Han påpekade också att det som händer i Stripa sker i precis rätt tid när turistnäringen växer och ger effekt på näringslivet.

– Att kommunen valt att förlägga delar av museet hit är också en viktig resurs för den fortsatta utvecklingen, fortsatte Larsson och påpekade att det inte bara handlar om turism utan att Stripa besökscentrum ska vara en tillgång även för skolor och universitet och en kulturell mötesplats.

Över hundra personer fanns på plats för att bevittna invigningen och ta en titt i det nya besökscentret som nu kommit en bra bit på väg.
Landshövding Rose-Marie Frebran invigningstalade och stod för den traditionella bandklippningen.
Gruppen Ad Hoc berättade Bergslagens historia med hjälp av ord och toner och drog ner flera spontana applåder under sitt framträdande.

Mer läsning

Annons