Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare för äldre att hitta nytt jobb

Arbetsförmedlingen i Örebro län har 686 inskrivna som är över 60 år. Vilket fokus som vägledningen får kan skilja sig beroende på den arbetssökandes ålder.

Annons

De inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i Örebro län är i alla åldrar.

– Men det tunnas ut något ju högre upp i åldrarna man kommer, säger Henrik Glamsjö, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Örebro.

För tillfället är 686 arbetssökande över 60 år registrerade i länet, vilket utgör närmare sex och en halv procent av det totala antalet. Bland dessa finns en klar övervikt på män, medan det i andra åldersgrupper är mer jämt mellan könen.

När Arbetsförmedlingen vägleder arbetssökande väljs fokus utifrån individen.

– För yngre personer kan det vara aktuellt med utbildning, men kanske inte för äldre. Vi har seminarier och personlig vägledning för att hjälpa personerna att hitta en ny tråd, säger Glamsjö.

Han menar att det kan vara svårare för en äldre person att hitta ett nytt arbete jämfört med en yngre.

– Tyvärr är det så. Att vara yngre premieras mer än livserfarenheten. Det är konstigt. Många jobb kräver inte kroppsstyrka.

Arbetsförmedlingen ser sällan de som är över 65 år och söker arbete. Dessa skriver inte in sig på grund av att de då inte har rätt till a-kassa.

– Personer över 65 år är inte prioriterade jämfört med arbetslösa som är yngre och kanske har försörjningsansvar för en familj.

Men för den söker nytt arbete med några år kvar till pension finns fortfarande all tillgänglig hjälp.

– En 60-åring som kommer in och söker nytt jobb kan ju ha sju år kvar i arbete. Där använder vi alla våra resurser.

Mer läsning

Annons