Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårstädad halkbekämpning

Butiksgolv och trapphus går inte att få rena. Orsaken är trottoargruset som innehåller en fin fraktion av småpartiklar.

Annons
Svårstädat. Gruskorn som följer med in från trottoarerna går lätt att sopa upp, men i materialet finns ett fint stoff som lägger sig som en svårborttagen hinna på inomhusgolv.      bild: michael landberg

– Se hur det ser ut trots att vi våttorkade i morse och det inte varit många kunder inne ännu, säger Mikael Nielsen på Team Sportia.

Den röda golvmattan är gråflammig och ett drag med fingret gör fingertoppen svart.

– Butiken ser skitig ut efter bara ett par timmar och vi får grovstäda varje dag i stället för en gång i veckan, säger Dan Danermark på bokhandeln.

Mikael Nielsen konstaterar att tidigare två vintrar hade man inte samma problem, men då var det å andra sidan betydligt kallare och stabilare väder. Det behövde inte sandas så ofta som i år.

Det krävs i stort sett varje dag när temperaturen rör sig mot nollstrecket och takdropp samt dagsmeja skapar ständigt nya iskanor.

Samma som förra året

Det är Bergslagens kommunalteknik, BKT, som sandar de offentliga stråken och det är samma grus som används i alla fyra Bergslagskommunerna samt även i Örebro. Materialet kommer från stenbrottet och krossverket nordväst om Lindesberg.

– Det är samma sand som vi använde förra året med skillnaden att sedan fraktionen 2-4 tog slut har vi fått gå över till 4-8, säger Karl-Göran Andersson, arbetsledare på BKT.

Siffrorna anger grovlek på materialet i millimeter.

Fint stoff

I måndags besökte Karl-Göran Andersson både butiker och grusupplag. Förutom att det sandas ofta i år konstaterade han att också det finns ett fint stoff i materialet.

– Man kan spekulera i om det kan bero på filterfel i krossen eller att man tagit bottenskrap i högarna. Jag ska tala med de som sköter krossen, men frågan är vad vi kan göra åt problemet just nu, säger Karl-Göran Andersson.

Mer läsning

Annons