Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få tag på nya sjuksköterskor

Nu kommer signaler på att ytterligare tre sjuksköterskor hos kommunen sagt upp sig – utöver de som redan gjort det. Socialnämndens ordförande Susanne Karlsson (C) har haft möte med cheferna och menar att man jobbar för en lösning på situationen.

Annons
Susanne Karlsson

Det har nu gått några dagar sedan sjuksköterskor inom kommunen lyfte sin tunga och besvärliga arbetssituation och skickade en skrivelse gick till socialnämndens ordförande Susanne Karlsson (C).

Minst fyra stod då i begrepp att säga upp sig, utöver flera som redan hade gjort det. För tung arbetsbörda, missnöje med lönerna och många chefsbyten hör till orsakerna. Sedan dess ska nu ytterligare tre sköterskor ha sagt upp sig.

– Jag har fått signaler om att det är några till som sagt upp sig, säger Susanne Karlsson som under tisdagen haft möte med socialchefen och övriga berörda cheferna om situationen.

Situationen är allvarlig, det är jätteoroväckande, säger hon.

– Arbetsbelastningen är tuff, men jag vet inte om det är grundorsaken till att de sagt upp sig eller om det är lönen, organisationsförändringen, chefsbyten eller om det är en kombination. Jag tycker att det är jättetråkigt att personalen känner så här, det är inte alls bra. Men vi har inlett ganska intensiva samtal och jag hoppas verkligen att det ska leda nånstans och bli en bra lösning på alltihop. Alla håller på att jobba med det här nu, menar hon.

Samtidigt betonar hon det inte bara är på grund av missnöje som sköterskor slutar.

– Om jag förstått det rätt säger de flesta upp sig på grund av missnöje, men inte alla.

Vad händer nu?

– Jag har haft dialog med socialchefen, med enhetschefen för vård och omsorgen och de närmaste cheferna för sjuksköterskorna. De har inplanerade möten med fackliga företrädare och skyddsombud. Jag är politiker och är informerad och med i diskussionen att hitta lösningar. Sen kommer cheferna i verksamheten att fortsätta en dialog med personalen.

Det har förts en dialog med sjuksköterskorna i omgångar under en ganska lång period och det verkar som att missnöjet började i samband med chefsbyten och att man började göra om i organisationen, säger hon.

I sjuksköterskeskrivelsen som gått till Susanne Karlsson finns också en oro för att den medicinska säkerheten.

– Som läget är just nu i dag är det ingen fara för den medicinska säkerheten. Men hur det blir sen om personal slutar utan att bli ersatt kan inte jag svara på, det måste i så fall medicinsk kunnig svara på.

Det pågår också rekrytering, förklarar hon, men det är svårt att få tag i sjuksköterskor.

– Och så har vi varit nödtvungna att ta in från bemanningsföretag för att stötta personalen så det inte ska gå på knäna.

Mer läsning

Annons