Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt nå ägare tillvandaliserad förskola

Ända sedan Libo sålde förskolan Lysmasken i Storå i mars 2008 har den stått tom och oanvänd. Vandaliseringen är omfattande och det är fritt tillträde till byggnaden för den som är intresserad. Innanmätet är till stora delar sönderslaget och krossat glas täcker alla golv i byggnaden.

Annons
Inomhus finns inte en hel glasruta, skåp har slagits sönder och elektriska installationer rivits ned. Eftersom minst två dörrar står öppna är det fritt tillträde för den som vill.

Den förste köparen sålde fastigheten vidare till ett bolag som begärdes i konkurs i oktober i fjol.

– Det var en komplicerad historia och det fanns inga tillgångar som motsvarade fordringarna, så konkurs var enda alternativet, berättar handläggaren på Ackordscentralen som hade hand om ärendet.

Ägaren ej nåbar

Men konkursen är ännu inte avslutad. Orsaken är att tingsrätten i Stockholm, som har hand om konkursen, inte kan komma i kontakt med den senast uppgivna ägaren.

En konkursförvaltare i Stockholm har försökt följa turerna kring ägandet av fastigheten. I maj 2010 såldes den gamla förskolan till fyra personer för 100 000 kronor. Bolaget som ägde huset såldes en månad senare till en femte person.

Men tingsrätten har alltså inte lyckats komma i kontakt med någon av dessa.

I Storå vill man att något ska göras. Huset utgör en fara för dem som tar sig in där. Kommunalrådet Anders Ceder har gett Bergslagens miljö- och byggförvaltning i uppdrag att se vad som kan göras.

Svårbearbetat ärende

– Sådana här ärenden är svårarbetade. Även om det finns lagstöd för ett ingripande är det en lång väg att gå innan man kommer så långt, säger Peter Granlund, förvaltningschef på BMB.

– Vi har ögonen på problemet och men det är tyvärr inte så enkelt som att bara riva det.

Lärdom

Anders Ceder konstaterar att det förfallna huset är en skamfläck.

– Den lärdom man kan dra är väl att man i fortsättningen ska titta lite nogrannare på vem man säljer till.

Mer läsning

Annons