Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktfast när musiker övar

Finslipning in i det sista. Guldsmedshyttans musikkår och Lindesbergs storband förbereder sig inför Sinatra-konserten tillsammans med Roger Pontare.

Annons
Koncentration. Musikerna i Guldsmedshyttans musikkår och Lindesbergs storband repeterar regelbundet inför konserten med Roger Pontare. Per Kopp på trumpet har fullt fokus.

Fokusering och koncentration. Dirigent Tommy Lundholm håller taktpinnen och jobbar med sina musiker inför 20 oktober i Lindeskolans aula. Roger Pontare är gästartist och temat Sinatra.

– Musikkåren har två identiteter. Dels som hemvärnets musikkår där vi bland annat har medverkat Stockholms högvakt, dels den civila delen, säger Tommy.

Inom den sistnämnda har funderingar länge funnits på en större satsning. Kontkat togs med Lindesbergs storband och bollen kom i rullning.

– Sinatra kändes bra. Materialet är rikt, men valet av musik beror mest på mig. Jag har lyssnat på Sinatra sedan jag var 13–14 år. Hans sång fascinerar mig, säger Tommy.

Minst en gång i veckan samlas fyrtiotalet musiker i de båda musikkonstellationerna. Men arbete hemma krävs också.

– Självklart. Man måste kunna sin stämma när man kommer till repetitionerna, säger Amelie Nyberg i musikkåren.

Hon tycker det är roligt att få spela ihop med storbandet.

– Det blir helt annorlunda. Vi får en riktig kompgrupp med trummor och en del andra instrument som vanligtvis inte ingår i musikkåren.

Samarbetet mellan de båda musikgrupperna känns spännande tycker Tommy Lundholm.

– Det är två olika språk som möts, nära besläktade men ändå.

Tommy står i huvudsak för urvalet av låtar, en uppgift som inte varit helt enkel.

– Som sagt, massor att välja på. Jag har funderat på publikens förväntningar, diskuterat med Roger Pontare och till sist fått en bra blandning.

Det är också Tommy som ligger bakom det musikaliska arrangemanget inför konserten. Ett digert arbete som startade efter årsskiftet.

– Många långa helger och sena nätter har det blivit. Jag har utgått från storbandsarrangemang, men fått jobba och göra om så alla instrument kommer med på ett bra sätt.

Han är noggrann och lämnar inget åt slumpen. Det märks också under repetitionen.

– Stopp, stopp, stopp! Där vill jag att ni klämmer i mer.

– Jag vet att ni kan spela mycket svagare, här är det piano som gäller.

– Okej, men melodislingan måste höras mer, den ska publiken inte behöva leta efter.

– Braaa! Där satt den!

Tommy vägleder, uppmutrar och berömmer om vartannat. Plockar fram styrkorna bland musikerna och får helheten att utvecklas. Några träningstillfällen till, men sedan måste allt ha fallit på plats.

Mer läsning

Annons