Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tallenbygge ligger i regeringens händer

I måndags skrev kommunstyrelsens alla politiker en vädjan till Länsstyrelsen i Örebro att ompröva sitt beslut att upphäva detaljplanen för Tallen i Frövi. – Det kan och får vi inte göra, säger landshövding Rose-Marie Frebran.

Annons

Skälet till det är att länsstyrelsens beslut hade vunnit laga kraft innan brevet skickades samt att kommunen har överklagat beslutet till regeringen.

– Hade brevet kommit tidigare hade en dialog varit möjlig. Det är den inte nu. Vi kan och får inte vidta några åtgärder, säger Frebran.

Har regeringen en annan syn på saken än länsstyrelsen blir det prejudicerande, men tills dess överklagan avgörs är det som det är.

Lindesbergs kommun fattade i somras ett beslut om förändrad detaljplan för området runt Tallen i Frövi. Den möjliggjorde att bygga 28 nya lägenheter vid nuvarande hyreshus. Länsstyrelsen upphävde kommunens beslut på grund av för höga bullernivåer i utomhusmiljön. Frövi uppfyller inte måttet för en större tätort och möjlighet till undantag enligt länsstyrelsen.

När detaljplanen togs i fullmäktige ansåg sig Anders Ceder fått klartecken efter ett landshövdingemöte att gå vidare.

Det förnekar Rose-Marie Frebran.

– Jag minns mycket väl att jag redogjorde för alla detaljer som var ett problem. Att tolka det som ett klartecken är märkligt, och det är inte jag som handlägger och beslutar sådana här ärenden, säger landshövdingen.

Mer läsning

Annons