Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar ställning för de kränkta eleverna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att ta ställning för eleverna som anmält sin skola på grund av kränkningar. DO anser att ledningen på skolan inte har gjort vad den borde för att stoppa trakasserierna.

Annons

Det var i mars 2009 som två elever anmälde sin högstadieskola i norra länsdelen. Anmälan beskriver omfattande kränkningar under elevernas år på skolan, och de anser att personalen inte brytt sig om att ta itu med saken på allvar.

Med stöd av den skärpta lagen om diskrimineringsersättning från 2009 skrev de varsin anmälan.

Utredningen pågick i form av skriftväxling med skolan och anmälarna under hösten 2009. Under våren 2010 har samtal hållits med såväl personal och skolledning som anmälare och vittnen. Materialet översteg 200 handlingar och drog därför ut på tiden.

– Vi har gått grundligt tillväga, och först nu har vi kunnat ta ställning, säger Patrik Edgren, utredare hos DO.

Kan krävas på ersättning

DO kommer att formulera och skicka sitt ställningstagande till skolan i augusti. Detta innebär att kommunen kommer att krävas på att betala en diskrimineringsersättning till de två eleverna. Kommunen har då möjlighet att reagera på det negativa beslutet, om man anser att beslutet fattats på fel grunder.

I så fall kan ärendet komma att gå vidare till domstol. I annat fall kan det bli frågan om förlikning.

– Jag vill avvakta med att kommentera detta tills jag sett beslutet. Det måste skolchefen och jag titta på tillsammans först, säger rektorn på skolan.

Båda eleverna säger att de känner lättnad och väntar på att se formuleringen från DO.

Mer läsning

Annons