Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxi i tätorteri stället för buss

I Arboga finns sedan sju år tillbaka inga tätortsbussar. Arboga­borna får åka taxi i stället. En liknande lösning föreslås i Lindesbergs kommun.

Annons

Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott, PU, har fått ett förslag att titta på då semestrarna är slut. Det kommer från kommunens trafikplanerare David Larsson. Senare i höst finns ambitionen att ha en utredning klar.

Gällande avtal och nya upphandlingar skulle göra det möjligt att ersätta nuvarande busstrafik i tätorten Lindesberg med samåkningstaxi nästa sommar.

Nuvarande tätortstrafik med buss har cirka 15 000 resenärer per år och den kostar kommunen cirka 300 000 kronor.

På flera orter

Med ett nytt koncept skulle det vara möjligt att erbjuda tätortstrafik på fler orter än Lindesberg. Samtidigt skulle taxiverksamhet på de mindre orterna få ett bättre utgångsläge.

David Larsson föreslår taxitätortstrafik även för Frövi och Storå-Guldsmedshyttan.

Särskoleskjutstrafiken gör att samåkningstaxi inte bör starta tidigare än 8.40 i Lindesberg och klockan nio i Frövi under skoltid och vardagar. I en utredning bör man även överväga att erbjuda samåkningstaxi under helgdagar.

Priset en förutsättning

En förutsättning är att denna trafik inte blir dyrare än nuvarande kollektivtrafiklösning och att biljettpriset blir lägre än egenavgiften för färdtjänst.

Samåkningstaxi kan även vara ett alternativ för kommunanställda. Ett bra system skulle kunna minska bilanvändningen för kommunens korta tjänsteresor tror Larsson.

Erfarenheter från Arboga visar att kommunens kostnader sjunkit med taxilösningen. Framför allt har antalet resor med färdtjänst minskat.

Lindesbergs kommun lägger lite drygt 3 miljoner på cirka 14 000 färdtjänstresor årligen.

– Förutsatt att det görs en korrekt upphandling så låter det här bra, säger Elisabeth Andersson vid Linde taxi.

Mer läsning

Annons