Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia Sonera köper Lindesbergs stadsnät

Telia Sonera köper Lindesbergs stadsnät. Prislappen är 35 miljoner kronor. Investeringarna som gjorts i nätet är på över 60 miljoner kronor.

Annons

I investeringskostnaderna inkluderas de pengar som kommunen har fått i bidrag från staten.

Kommunfullmäktige bestämde på tisdagskvällen vilket bolag som får köpa stadsnätet med fiberanslutningar. Under hela ärendets behandling har det varit sekretess runt stadsnätsöverlåtelsen. När ärendet skulle behandlas i fullmäktige åberopades också sekretess och allmänhet och press tvingades lämna möteslokalen under föredragning och diskussion.

När beslutet sedan klubbades var mötet öppet för allmänheten igen. Förslaget till beslut var då att Telia Sonera skulle få köpa stadsnätet för 35 miljoner kronor och att bolaget tar över anläggningen från den 1 oktober 2013.

Ett motförslag från Bo Bäckman (C) fanns att en annan anbudsgivare, som bjudit 33 miljoner kronor, skulle få köpa stadsnätet. Det blev omröstning som visade att i princip nästan hela kommunfullmäktige ställde sig bakom grundförslaget att Telia skulle köpa stadsnätet.

- Anledningen att jag lade ett motförslag, till en anbudsgivare som bjöd under Telias anbud, är för att jag anser att det behövs konkurrens på den här marknaden, sade Bäckman efter att beslutet hade klubbats.

Ett tillägg godkändes av fullmäktige att fibernätet ska vara öppet för olika tjänsteleverantörer av bredband.

Vilken den andra anbudsgivaren var som bjöd 33 miljoner kronor är det sekretess på tills vidare.

Försäljningen av stadsnätet togs upp innan beslutet också på allmänhetens frågestund. Anders Ceder (S) sade då att försäljningen sker för kommuninvånarnas bästa och att det finns en långsiktig tanke med affären.

Förutom köpesummans storlek har det tidigare framhållits att det är avgörande hur anbudslämnarna planerar fortsatt utbyggnad och drift. I slutänden handlar det om att nå det nationella målet att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till bredband år 2020.

Bo Bäckman, Centerpartiet.
Anders Ceder, Socialdemokraterna.

Detta är ett stadsnät

Ett stadsnät är ett bredbandsnät som ger tillgång till internet.

Stadsnätet är lokalt och vanligast är att det finns inom en kommun.

De flesta stadsnäten i Sverige bygger på fiberoptik.

Det är ett bredband med mycket hög kapacitet och lång livslängd.

Källa: Svenska stadsnät föreningen.

Mer läsning

Annons