Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TeliaSonera satsar 50 miljoner i Lindesberg

Den 1 oktober övertog TeliaSonera Lindesbergs stadsnät. Nu ska minst 50 miljoner kronor satsas på utbyggnad av fiber och mobilnätet.

Annons
IT-satsningen i Lindesberg. Representanter för TeliaSonera, Skanova och kommunen: Thomas Berggren, Christer Åhl, Anna Philipson, Anders Widegren, Nicholas Rundbom, Christer Lenke, Pär-Ove Lindquist och Anders Ceder.

I juni i år beslutade kommunfullmäktige att sälja Lindesbergs stadsnät. Prislappen för detta blev 35 miljoner kronor. Köpare blev TeliaSonera.

- Behovet av bandbredd ökar hela tiden och vår satsning i Lindesbergs kommun handlar om en utbyggnad av den digitala bredbandiga motorvägen, fast och mobilt, berättar Anna Philipson, ansvarig för TeliaSoneras nationella fibersatsning.

På onsdagen hade kommunen tillsammans med TeliaSonera och Skanova en pressträff där det informerades om de kommande satsningarna på bredbandsutbyggnaden i Lindesberg.

Lindesbergs stadsnät, tillsammans med det nät som TeliaSonera redan hade själva i kommunen, blir nu en gemensam plattform för bolagets kommande investeringar och satsning på IT-infrastruktur.

I mitten av februari 2014 ska 650 villor i tätorten få ett erbjudande om fiberanslutning. I april ges ytterligare 1850 villor i tätorten samt i Frövi, Fellingsbro, Vedevåg, Rockhammar, Guldsmedshyttan, Storå, Stråssa och Ramsberg samma erbjudande.

- Det tredje steget är sedan att arbeta för anslutning i glesbygd tillsammans med Länsstyrelsen och byalagen, berättar Thomas Berggren, kommunansvarig i regionen för fibersatsningen på Telia.

Parallellt med fibersatsningen satsas nu också på mobilnätet i Lindesberg.

- Målsättningen är att där du idag kan prata med din mobil i Lindesbergs kommun ska du också kunna surfa i 4G och i 3G, säger Nicholas Rundbom, presschef för TeliaSoneras mobila verksamhet.

Idag har TeliaSonera en yttäckning för 4G på 0,1 procent i kommunen. Till slutet av nästa år beräknas denna yttäckning ökat till 98,0 procent.

Kommunens investeringar och kostnader för Lindesbergs stadsnät har beräknats till 89 miljoner kronor.

- Vi byggde upp stora förväntingar som inte infriades i vår satsning på stadsnätet. Nu byggs förväntningarna upp igen hos medborgare med TeliaSonera som ägare av nätet och nu är det viktigt att det blir resultat snabbt, säger Anders Ceder (S).

- Vi lyckades inte med satsningen på stadsnätet. Nu handlar det om att göra om och att göra rätt, säger Pär-Ove Lindquist (M).

Mer läsning

Annons