Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Temadag för anhöriga i församlingshemmet

Det är inte bara svårt sjuka människor som behöver hjälp och stöd, utan även deras anhöriga. Igår anordnade kommunen, Linde bergslags församling och Röda korset gemensamt en anhörigdag i Lindesbergs församlingshem.

Annons
Lärorikt. Ulla Petersens föreläsning handlade till stor del om hur man bemöter en demensjuk, hur viktigt det är att få han eller henne att känna sig behövd. Anders Westius pratade om hur patienters självbild påverkas av demensjukdom.

-Det här är ett sätt att nå ut till anhöriga och få ut information. Idag är det mest anhöriga till demenssjuka här, säger kommunens anhörigsamordnare Cajsa Löthgren Bresjö.

Kommunen får regeringspengar för att driva ett anhörigprogram.

-Vi undviker att jobba i projektform eftersom vi vill ha ett program som löper till vardags, förklarar hon.

För fjärde året hölls arrangemanget som främst är ett samarbete mellan olika frivilligorganisationer. Igår ställde nio intresseföreningar ut, prästen Anders Westius och Ulla Petersen, diakon och pedagog, stod för föreläsningarna och däremellan bjöds det på kaffe och bullar. I onsdags hölls ett liknande arrangemang i Frövi.

Engagemang

Barbro Jansson står och delar ut broschyrer vid Bergslagens demensförenings bord.

-Såna här träffar är väldigt viktiga. Som anhörig går man igenom en lång resa och det är många som har det likadant, säger Barbro. Hon var med och startade föreningen för fem år sedan då en nära anhörig drabbades av en svår demenssjukdom.

-Jag upptäckte under vårdperioden att många i samma situation saknade anhöriga, så jag engagerade mig, minns hon.

Socialt stöd

Kerstin Gustafsson från Vedevåg och Anna-Britt Juliusson från Lindesberg sitter vid ett bord och pratar mellan föreläsningarna. Kerstin har länge vårdat två diabetessjuka närstående och är med i församlingens anhöriggrupp. Anna-Britt blev nyligen god man för en svårt sjuk.

-Jag är här i studiesyfte. För att lära mig mer, säger Anna-Britt.

-Mycket av de i föreläsningarna jag själv hört förut, men för andra är det kanske helt nytt, flikar Kerstin in.

-Precis. Dessutom får man ett socialt utbyte, man kan hjälpa varandra och utbyta erfarenheter. Det är väldigt viktigt, avslutar Anna Britt.

Utställt. Barbro Janssons Bergslagens demensförening har medverkat samtliga fyra år.-Såna här dagar är väldigt viktiga, synd bara att så få har kommit, säger hon och blickar ut över cirka femtio personer i lokalen.

Mer läsning

Annons