Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till huvudstaden i varsin kajak

Vad ska vi göra i helgen? Vi tar en tur till Stockholm - i kajak. Ungefär så gick snacket innan Torkel, August och Love paddlade iväg en solig sommardag.

Annons
Kontrasternas tur. Från den totala stillheten som rådde vissa sträckor till storstadens myller. Det var en kontrastrik färd konstaterar killarna som här precis nått huvudstaden.

De har tidigare snackat om att ta sjövägen till Stockholm på skridskor, men så en dag nu i somras kom infallet att göra resan med kajak.

– Sommartid är paddling ett perfekt äventyr, konstaterar Torkel Bäckman.

Sagt och gjort, grabbarna slog fast att en tur skulle det bli. Efter koll med några bekanta som gjort turen tidigare bestämde de sig för att max fyra nätter skulle de vara borta, det borde de också klara. För övrigt fanns inte mer tid att spela med, eftersom August måste hem och jobba.

– Men det var inte helt lätt att få tag i kajaker, berättar August Borg. Och när jag kollade med uthyrare i Kloten som fick höra att vi tänkte klara turen på bara fem dagar, så trodde han inte på mig.

Men den skepsisen var bara en sporre för trion.

En helgs planering gick åt och sedan bar det iväg. August och Love gick i med sina flytdon i Sågviken i Guldsmedshyttan en torsdag eftermiddag, Torkel anslöt vid Dalkarlshyttan i Lindesberg ett antal timmar senare samma dag, när han kom hem med tåget från en annan resa.

De konstaterar att de egentligen inte hade speciellt bra koll på hur lång vattenvägen till huvudstaden verkligen var.

De tog sig fram med hjälp av några kartor utskrivna på nätet. Första etappen var seg med många lyft och ganska dåligt markerad led. Första övernattningen fick bli i Vedevåg, även om de nog tänkt sig ha kommit längre. Även andra dygnet bar på motgångar när hjulen till en kajakkärra gav upp. Då fick de bära för hand vilket de inte räknat med.

– Ett tag kändes det som vi tagit oss vatten över huvudet, erkänner Torkel.

– Men då gick det ju inte att ge upp, fortsätter August.

Några vana paddlare

är de nämligen inte.

– Tidigare hade vi nog tillsammans max paddlat lika långt som det är till Stockholm, säger Love Eriksson.

För att spara tid sov de under bar himmel under myggnät. Ödsla tid på att sätta upp tält kändes onödigt. Dessutom vad det en upplevelse i sig att inte tälta.

– Alla äventyr behöver inte vara så komplicerade. Det kan faktiskt räcka med en tur och övernattning i Vedevåg, slår de fast.

Sju bävrar fick de

se, för att inte tala om allt fågelliv.

– Det fina är att kunna bolla idéer medan man glider fram i vattnet, och att man kommer nära naturen. Vi hade kanonväder hela tiden, utom en del motvind i Mälaren, säger Love.

Träningsvärk klarade de sig utan, däremot fick de rejält ont i baken. Så någon mer kajaktur till Stockholm blir det nog inte. Men kanske ska de göra verklighet av skridskoplanerna...

Fick ett infall. Torkel Bäckman, August Borg och Love Eriksson hade flyt på sin kajaktur, men tror sig inte göra om den igen.
Perfekt äventyr. – Man behöver inte bestiga Himalaya för att få sig en upplevelse, konstaterar Love Eriksson.
Frihet från vardagen. Att alldeles tyst glida in i städerna vattenvägen var en speciell känsla. Grabbarna lyxade till det under turen genom att gå i land och äta.

Mer läsning

Annons