Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfälliga lättnader i ekonomin

Högre skatteintäkter än beräknat, ett tillfälligt statligt konjunkturstöd 2010 och pengar från kommunala bolag som går bra. Det är några faktorer som pekar mot att Lindesbergs kommun får ett större överskott i sin ekonomi i år än budgeterat.

Annons

Det visar kommunens och kommunkoncernens delårsbokslut. I den redovisas ekonomin fram till sista augusti och med en prognos för resten av året.

Stämmer bokslutets prognos får kommunen ett positivt resultat på nära 18 miljoner kronor. Det är drygt 9 miljoner kronor bättre än budget.

Alla förvaltningar klarar dock inte sin ekonomi. Koncernledningsstab och kommunkontoret tros få ett underskott på 3 miljoner kronor. Socialnämndens prognos har försämrats ytterligare jämfört med budgetuppföljningen i april, medan barn- och utbildningsförvaltningen tidigare minusresultat har minskat.

Ökade kostnader

Totalt handlar det om underskott i kommunens verksamheter på 14,2 miljoner kronor. Det är i stort sett lika mycket som kommunens bolag i koncernen ger i överskott.

En detalj känns igen i bokslut efter bokslut. Kostnaderna i verksamheterna ökar mer än budget, trots besparingar.

– Kostnadsutvecklingen är ett generellt problem i alla kommuner, konstaterar kommunens ekonomichef Gunilla Sandgren.

I bokslutskommentarerna nämner hon befolknings- och skatteunderlagstillväxten samt konjunkturen som avgörande för framtiden.

Rationaliseringar är nödvändiga.

– Det är otroligt svårt att peka på enskilda åtgärder vi som vi måste fundera särskilt över. Det vill jag heller inte göra eftersom det är politikernas sak att prioritera, säger Gunilla Sandgren.

Mer läsning

Annons