Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxtkassa riskerar att stanna i växten

Beslutet i Lindesbergs kommun om att delta i bildningen av riskkapitalbolaget Tillväxtkassan i Bergslagen AB är överklagat . Dels av Göran Gustafsson (F) i Lindesberg, dels av  David Stansvik (V) i Nora.

Annons

Lindesbergspolitikern Göran Gustafsson (FP) har begärt en laglighetsprövning och så kallad inhibition. Det har han gjort hos Förvaltningsräten i Karlstad av ett beslut i februari i Lindesbergs kommunfullmäktige.

Under tisdagen den 1 april skickade David Stansvik, numera Vänsterpartiet, och fullmäktigeledamot i Nora också in en begäran om laglighetsprövning till förvaltningsrätten av Noras fullmäktigebeslut.

Beslutet gäller att Lindesberg ska vara en av fem parter i Tillväxtkassan i Bergslagen AB. Det är en en bolagskonstruktion med syfte att kunna gå in med ett mindre kapital under begränsad tid i små aktiebolag för att de ska komma igång, växa eller klara ett generationsskifte. Det hindrar dagens bankregler vanliga banker att göra .

I och med att Noras fullmäktige sa ja i mars var det möjligt att bilda bolaget Tillväxtkassan i Bergslagen AB. Förutom Lindesberg och Nora ingår Ljusnarsbergs kommun och Storfors samt Bergslagens Sparbank och statliga Inlandsinnovation AB som delägare.

Gustafssons begäran innehåller även krav på inhibition, det vill säga att förvaltningsrätten fryser processen tills det att rätten kommer med en dom.

Gustafssons grunder i överklagan är att han dels anser att beslutet strider mot EU-regler och mot kommunallagen.

Sammanfattat är grunderna i överklagandena att konstruktionen riskerar snedvrida konkurrens, att staten ska sköta näringspolitiska insatser och att sådana kommunala åtagandet strider mot kommunallagen.

Senast onsdag den 2 april ska rätten ha Lindesbergs kommuns syn på inhibitionsdelen. Liknande bolagskonstruktioner finns på en rad platser i landet, men ingen har hittills laglighetsprövats.

Mer läsning

Annons