Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxtkassan satsar på nystart

Sparbankstiftelsen Bergslagen tog över bolaget Tillväxtkassan i Bergslagen AB när det tidigare upplägget sprack. Vid denna tid nästa år tror stiftelsens ordförande Oa Holfve att verksamheten kan komma igång.

Annons
Utvecklingsuppdrag. Oa Holfve vid Sparbankstiftelsen Bergslagens utdelning av Bel-priset på Lindeskolan 2014. Arkivbild : Michael Landberg

– Vi behöver en sådan här verksamhet i Bergslagen med ett lokalt riskkapitalbolag. Våra behov kan inte tillgodoses av riskkapitalföretag i storstäderna, säger Oa Holfve.

Sparbankstiftelsen Bergslagen driver nu projektet vidare i egen regi och måste vara majoritetsägare i bolaget enligt stiftelsens regler.

– Det vi håller på med nu är att jobba fram en gemensam linje och samverkan med ursprungskommunerna, säger Holfve. Tillväxtkassan i Bergslagen har som syfte att tillhandahålla riskkapital till enmans och mindre företag i Bergslagen. Att Storfors fanns med beror på att där finns också Bergslagens Sparbank och Inlandsinnovation har Värmland inom sitt revir.

– Det är inom tre områden som Tillväxtkassan i Bergslagen har en funktion att fylla. Det är för nystartade företag, vid generationsväxling och vid expansion där man behöver hjälp utöver vad de vanliga bankerna kan ge, säger Oa Holfve.

Våren 2016 ska verksamheten kunna sätta igång. BVland annat beroende på att desförinna har inte Sparbankstiftelsen pengar att avvara till denna nya verksamhet.

Mer läsning

Annons