Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tivoli på bilprovningen

En Volvo FH12 rullar in på Bilprovningen i Lindesberg. Det är en av sexton fordonskombinationer som Axels tivoli passar på att kontrollbesiktiga i samband med Lindemarken.

Annons
Besiktningsdags. Arbetsledaren på Axels tivoli Pavel Kargol lotsar in en av sina chaufförer på Bilprovningens station i Lindesberg.

En timme har Thomas Holmquist och Mattias Öster-berg på sig att gå igenom fordonet. Tidsåtgången planeras i stort sett på hur många axlar fordonet har. Detta var femaxligt.

– Det ser bra ut hittills. Det finns åkerier som besiktigar här som har fordon i betydligt sämre skick än tivolit, säger Thomas Holmquist.

Bilprovningens teamledare Gunnar Andersson är imponerad över att fordonen i stort sett bara underhålls och repareras i den stora blå verkstadshallen.

– Det vill säga under bar himmel, säger Gunnar.

Lagar under marken

Måndag till onsdag har tivolit besiktningstider. Anmärkningar rättas till medan Lindemarken pågår. På måndagen ombesiktigas de ekipage som inte klarat första besöket.

– Det är mycket jobb med bilarna, men det är en förutsättning för vår verksamhet. Sedan är det allt jobb med tivolimaskinerna, men större jobb på dessa gör vi på hemmaplan, säger Pavel Kargol, arbetsledare på Axels tivoli.

Nära tivolit

I sex år har tivolit besiktigat en stor del av fordonsflottan i Lindesberg.

– Lindemarken är i slutet av säsongen. Vi vill ha allt redo till våren. Lindesbergs bilprovning ligger nära tivoliplatsen och vi har fått en bra kommunikation med stationen. Det är en trevlig bilprovning. Så är det inte på alla ställen, säger Pavels chef Åsa Andréasson.

En annan del av tivolit är snart på hemresa från Norge. Där ska företaget för första gången anlita stationen i Karlskoga.

– Jag ringde och fick svaret att de inte hade tid, men personalen löser vårt behov med övertidsarbete, berättar Åsa Andréasson.

Kollar Axels axlar. Medan Thomas Holmquist från lastbilshytten kör bromsprov jobbar Mattias Österberg i gropen med att titta och känna på funktionerna axel för axel.

Mer läsning

Annons