Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tömde golfklubbens konto - med trojan

Ligan placerade en trojan i Lindesbergs golfklubbs dator.180 900 kronor försvann från kontot på Bergslagens sparbank. Nu åtalas en 35-årig man för brottet.

Annons

Trojanen fanns på en dator som en person i golfklubben använde för att logga in på klubbkontot på Bergslagens sparbank.

Dataprogrammet gjorde att inloggningen styrdes till en fejkad hemsida, och med hjälp av de uppgifter som matades in tog sig ligan in på det riktiga kontot.

180 900 kronor försvann i ett nafs.

Saken polisanmäldes och spåren ledde till en 35-årig man från Azerbajdzjan, bosatt i Stockholm.

– Vi följde pengarna, säger åklagare Karin Lindkvist som nu åtalat mannen för i första hand grovt bedrägeri.

Han är en av fyra åtalade. Kvartetten har tömt andra bankkonton på liknande sätt medan man i några fall försökt men stoppats. Totalt omfattar åtalet sex punkter.

Mest aktiv har 35-åringen varit, enligt åklagaren. Det är till exempel han som ska ha öppnat konton i Sverige dit de stulna pengarna överfördes.

– Men han och de andra tre är egentligen bara målvakter. Vi utgår från att det är en eller flera internationella ligor som ligger bakom det här, säger Karin Lindkvist.

Bergslagens sparbank har tagit smällen, golfklubben har fått tillbaka sina pengar.

– Här handlar det om en kund som gjort allt rätt men haft en smittad dator. Då låter vi kunden vara skadeslös. Det är visserligen ingen generell regel, men i det här fallet blev det så, säger Christer Björk som ansvarar för säkerhetsfrågor på banken.

Det är första gången som Bergslagens sparbank råkat ut för något liknande. Men banken är en av flera som drabbades 2012, enligt Mårten Recksén på länskriminalen i Stockholm. Han har utrett många fall av den här typen.

– Förra året hade vi en stor våg av trojaner, men det har ebbat ut nu, säger Recksén.

Det beror enligt honom på att det tar tid för de internationella ligorna att etablera en målvaktsorganisation. Någon måste helt enkelt ta hand om pengarna, ta ut dem från kontona man skapat och sedan snabbt skicka dem vidare utomlands.

– Pengarna skickas vidare i flera led, vilket gör det svårt att följa dem. Det här handlar om grov internationell brottslighet och vi kommer bara åt de första leden.

Ligorna attackerar ett land i taget. Samtidigt jobbar man parallellt med att bygga upp en ny målvaktsorganisation i ett annat. Så rullar det på.

– Det här har pågått i Europa i cirka tio år, så Sverige har egentligen varit förskonat från detta.

Sverige kommer att drabbas igen, tror Recksén. Nästa gång kanske ligorna siktar in sig på våra mobiler, som i allt högre grad används för att göra bankaffärer.

Mer läsning

Annons