Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppstrid ända in över mållinjen

Anton Schough försvarade fjolårets seger i Lindesimmet, men toppstriden blev tuff. Nico Axelsson utmanade ända över mållinjen.

Annons
Slutstrid. Anton Schoug och Nico Axelsson tampades ända in över mållinjen.

Det blev en domarfråga som avgjorde vem som bröt mållinjen först, Anton Schough eller Nico Axelsson. Nu visade det sig inte bli något som avgjorde segern eftersom de tävlade i olika klasser. Nico Axelsson hade anmält sig till motionsklassen, förmodligen ett misstag. Båda blev därmed segrare. Schough, Örebro simallians, simmande nästan lika snabbt som i fjol och fick tiden 31,42 (31,16). Axelsson, Borlänge, räknades in på 31,40 och var alltså snabbast.

– Tufft. Det blev riktigt jobbigt efter halva sträckan. Jag är egentligen bröstsimmare, har ett helsike med frisimmet. Men det är bara att veva på. Att det skulle gå så här bra hade jag inte vågat hoppas på, säger Axelsson.

Bäst bland damerna var Monica Wahlne, Nyköpings simsällskap, på 35,50.

– Fantastiskt! Jag slog alla unga tjejer. Det trodde jag verkligen inte, säger Wahlne och upplyser om sin ålder på dryga 50 år.

Hon liksom tvåan Margareta Reiner, 64 år, på tiden 36,53, tillhör veteranerna i vattnet. Slitvargar kallar de sig själva och tror att de har en fördel av att trivas med uthållighetsprövningar.

– Jag gillar bäst att simma i naturligt vatten. Temperaturen är behagligare, säger Margareta Reiner.

Veteran är även Per Stenquist, Nora, som simmat tävlingen 25 gånger.

Lindesimmet har arrangerats sedan 1973, men tävlingen fick ett uppehåll efter 1999 och nystartade förra året.

– Jag var med i de tidigare loppen och återupptog vanan i fjol. Nu är det ett nödvändigt ont att delta, säger Per Stenquist.

Det blev en lyckat tävling säger Rolf Törnblom, tävlingsledare och ordförande i arrangörsklubben Lindesbergs simsällskap. Totalt 105 startande, några fler jämfört med i fjol, känns bra tycker han.

– Allt har dessutom fungerat utmärkt, från start till mål.

Många funktionärer har gjort tävlingen möjlig. En rad följe- och säkerhetsbåtar fanns med utefter den 2400 meter långa tävlingsbanan.

Flera deltog i loppet för att genomföra Bergslagsklassikern. Kravet är att under ett år delta i förutom Lindesimmet även löpa Norasjön runt, åka skidloppet Lo-spåret i Hällefors samt cykla Koppartrampen. Lopp lagom fördelade över året. för att sporra till träning. Per Melin och Sara Abrahamsson har det målet klart för sig.

– Jag tränar inte simning vanligtvis, men har gjort Vansbrosimmet i år och simmade utomhus förra veckan. Det här blir spännande, säger Sara innan start.

Efter uppvärmningen kastade en brokig skara simmare sig i vattnet. Ivrigt påhejade av publik som samlats efter strandkanterna.

Ivrig start. Vattnet formligen kokade när simmarna kastade sig i plurret för att genomföra 29:e upplagan av Lindesimmet. Ett 1400 meter långt lopp som avslutades i Lindesbergs centrum där publiken fanns på plats för att heja på deltagarna.
Snart är det dags. Om någon minut går startskottet i Lindesimmet.
Förberedelser. Våtdräkter ska på. Robert Hjerpe, Per Melin och Sara Abrahamsson ser med spänning fram emot loppet.
Funktionärsbåtar fanns ute i vattnet efter hela tävlingssträckan.
Annika Lyckholm och Mariana Borkowski diskuterar innan loppet startar.
kompisar. Natalie Blomberg, Agnes Asplund och Eveline Schödin i Lindesbergs simsällskap var med.
Förberedelser. Uppvärmning inför loppet.
Många simtag har det blivit för Per Stenquist från Nora som simmat Lindesimmet 25 gånger. För det fick han en medalj.
Albin Oskarsson och Björn Erkius har just kommit i mål.
Veteraner kallar de sig. Monica Wahlne, Nyköping, till höger vann damklassen och tätt efter följde 64-åriga Margareta Reiner. Monica framhåller att hon är extra nöjd att ha slagit ungdomarna, med tanke på att hon själv är över 50 år.
Snabbast. Nico Axelsson, Borlänge, var först i mål och vann efter en toppstrid med Anton Schough. Eftersom Nico Axelsson var anmäld till motionsklassen var det där han fick segern.

Mer läsning

Annons