Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torterade ihjäl boende- nu får han inte bli kock

Den 55-årige mannen torterade 2002 ihjäl en av sina hyresgäster och dömdes till livstids fängelse. Nu vill han bli kock på anstalten. Men Förvaltningsrätten avslår mannens begäran.   

Annons

Orsak: Han körde kökets ekonomi i botten förra gången han arbetade där.

Lindesbergaren är placerad på Salbergaanstalten, där han avtjänar ett livstidsstraff. I mitten av september 2010 sökte mannen anställning som kock i anstaltens kök.

Avslog ansökan

Ansökan avslogs av anstalten. Mannen begärde då omprövning av beslutet - han menade att alla kan bättra sig. Men Kriminalvården höll inte med, utan gav i sitt beslut från slutet av september samma besked. Som en sista utväg valde 55-åringen då att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Uppsala. Rätten har samma uppfattning som tidigare instanser och ger mannen avslag. Man motiverar beslutet med att lindesbergaren vid tidigare tillfälle haft anställning i köket, misskött ekonomin men inte har insikt i sitt eget ansvar. Rätten skriver att sysselsättningen inte är lämplig för honom.

Brutal tortyr

55-åringen dömdes 2003 till livstids fängelse för mord. Mannen, som varit fastighetsägare, greps och häktades året innan efter att på ett mycket brutalt sätt ha torterat ihjäl en av sin hyresgäster i Lindesberg. Sedan 2004 sitter han på isoleringsavdelning på Salbergaanstalten utanför Sala.   

Mer läsning

Annons